Shadow

Romii dau în judecată organizatorii recensământului. În județul Cluj nu au fost recenzate familii întregi

Partida Romilor ”Pro Europa” dă în judecată organizatorii recensământului populației și locuințelor derulat anul trecut pe motiv că numărul membrilor etniei este unul mic.

Liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Cluj, Dragoș Roșianu, susține că procentele aferente romilor sunt mici în mod deliberat, fiind numeroase cazuri de familii de romi care nu au fost recenzate la nivel național, înclusiv în județul Cluj.

”Suntem nemulțumiți de procentele pe care le au romii la recensământ. De exemplu, în județul Cluj, în 2011 erau înregistrați 21.000 de romi, iar acum am ajuns la 17.000, cifră care nu e reală. Au fost localități unde familii de romi nu au fost recenzate, nu a trecut niciun recenzor să îi întrebe ceva. Au fost și cazuri în care anumiți primari au pus recenzori  apropiați de-ai lor pentru a încasa bani pentru recenzarea din teren dar, pe de altă parte, și de a-i face pe romi să nu se declare romi”, a spus Roșianu.

Mie nu mi-e rușine că sunt rom. Dar au fost mulți membri ai etniei care fie nu au fost recenzați și nu au putut să își declare etnia, fie li s-a sugerat să nu spună că sunt romi, ceea ce este inacceptabil”, a mai spus Dragoș Roșianu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *