Judecătorii britanici au condamnat o activistă pentru drepturile romilor, originară din România, la 2 ani şi trei luni de închisoare pentru fraudă.
Judecătorii britanici au condamnat o activistă pentru drepturile romilor, originară din România, la 2 ani şi trei luni de închisoare pentru fraudă, după ce aceasta a recunoscut că a ajutat mai mulţi cetăţeni români de etnie romă să intre ilegal în posesia unor ajutoare sociale în valoare de aproape 3 milioane de lire sterline.
Pentru a beneficia de aceste ajutoare, imigranţii români din Marea Britanie trebuie să deţină dovada unui loc de muncă, iar femeia a vândut peste 170 de astfel de documente falsificate.
Lavinia Olmazu, cunoscută în Marea Britanie ca unul dintre liderii organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului, a ajutat 172 de persoane din comunitate să păcălească sistemul de acordare a ajutoarelor sociale.
Datorită poziţiei pe care o ocupa, ea a avut acces la documentele unor consilii locale şi a putut identifica şi intra în contact cu persoanele dispuse să participe la fraudă. Ea a fost ajutată în această acţiune de alte şapte persoane, printre care şi prietenul ei, Alin Enachi.
Deoarece imigranţii români nu primesc un număr de asigurare socială decât dacă dovedesc că sunt angajaţi, cei mai mulţi dintre ei nu pot beneficia de mai multe tipuri de ajutoare sociale.
Din acest motiv, grupul infracţional din care făceau parte Lavinia Olmazu şi Alin Enachi au înfiinţat mai multe firme-fantomă şi le ofereau imigranţilor acte false prin care să dovedească faptul că au un loc de muncă. În schimb, primeau o sumă de bani din partea acestora în momentul în care dosarele erau acceptate de instituţiile care acordă ajutoare sociale.
Alin Enachi şi-a recunoscut şi el vinovăţia şi a fost condamnat în iulie la 2 ani şi 8 luni de închisoare.
Fraudă de 3 milioane de lire sterline
Un purtător de cuvânt al Poliţiei britanice a precizat că, deşi aproape trei milioane de lire sterline au fost solicitate în mod ilegal, grupul ar fi putut frauda Marea Britanie cu peste 10 milioane de lire dacă nu ar fi fost descoperit la timp.
Într-un alt caz de exploatare a etnicilor romi, poliţia a reuşit în urmă cu câteva săptămâni să anihileze un grup de traficanţi de persoane care îşi avea centrul de c