Romii l-ar putea reclama pe Emil Boc la preşedinţia SUA

Romii vor să-l reclame pe premierul Emil Boc preşedintelui Barack Obama, pentru înlocuirea termenului rom cu ţigan. Ei susţin că acest apelativ este echivalentul termenului american “nigger” (cioroi).

Reprezentanţii unor ONG-uri care promovează drepturile romilor ameninţă că vor reclama puterea de la Bucureşti preşedintelui american Barack Obama pentru că aprobă schimbarea denumirii de rom în ţigan, fapt similar, în opinia activiştilor, cu legiferarea “cuvântului peiorativ nigger”.

Considerăm că instituţiile României încalcă în mod flagrant drepturile fundamentale garantate de Constituţia României şi tratatele internaţionale la care România a aderat. Această decizie se înscrie în registrul acţiunilor specifice regimurilor autoritare şi totalitare, care urmăreşte stigmatizarea grupurilor minoritare şi restrângerea drepturilor civile”, se arată în comunica

niţiativa a fost înregistrată la Senat în luna septembrie.

Iniţiativa legislativă a deputatului propune ca, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă/ ţigănească, denumirea utilizată să fie de “ţigan/ţigancă”.


Se propune totodată ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă.

Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul ‘”rom” generează confuzie pe plan internaţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.