Marcel Boloş, întâlnire cu comisarul european pentru egalitate – Cei doi au discutat despre promovarea incluziunii romilor

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a avut, marţi, o întrevedere cu comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, pe tema proiectelor de investiţii ce au ca obiect să dezvolte incluziunea, egalitatea şi participarea minorităţii rome.

”În cadrul întâlnirii, a fost subliniată importanţa Punctului Naţional de Contact pentru Romi, pentru că joacă un rol semnificativ în respectarea condiţiei orizontale de abilitare privind implementarea şi aplicarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, a transmis, marţi seară, MIPE, într-un comunicat de presă.

Ministrul Marcel Boloş a precizat că sunt implementate două proiecte cofinanţate de Comisia Europeană, unul fiind o platformă de bune practici pentru romi, dezvoltată ca instrument pentru a promova exemple de bune practici care pot fi replicate.

MIPE a mai transmis că, în perioada de programare 2021-2027, prin fondurile europene se vor aborda atât nevoile specifice identificate, cât şi utilizarea oportunităţilor oferite de reglementările europene populaţiei de romi, comunităţilor marginalizate.

Fondurile alocate pentru măsurile de dezvoltare şi promovare a incluziunii sociale a romilor sunt:

  • 60.000.000 euro pentru promovarea integrării socio-economice a comunităţilor marginalizate;
  • 337.447.823 euro pentru măsuri de îmbunătăţire a accesului şi incluziunii sociale a grupurilor marginalizate;
  • 5.250.500 euro pentru sprijin pentru societatea civilă care lucrează cu comunităţile marginalizate precum romii.

”La rândul său, comisarul Helena Dalli a apreciat progresele realizate de România în ceea ce priveşte elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor publice la nivel judeţean şi naţional, referitoare la îmbunătăţirea situaţiei membrilor comunităţilor vulnerabile. De asemenea, a oferit o serie de sfaturi pentru implementarea în bune condiţii a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2021-2027”, a mai transmis MIPE.

 viewscnt

Leave a Reply

Your email address will not be published.