Shadow

Romii îl denunţă pe primarul Belgradului pentru discriminare

Organizaţia romilor „Opre Roma Srbija” a anunţat marţi, de Ziua Internaţională împotriva Discriminării Rasiale, un denunţ penal contra primarului Belgradului, Aleksandar Sapic

Organizaţia romilor „Opre Roma Srbija” a anunţat marţi, de Ziua Internaţională împotriva Discriminării Rasiale, un denunţ penal contra primarului Belgradului, Aleksandar Sapic, pentru că i-a acuzat că fură şi că nu vor să se integreze în societate, transmite EFE.

Sapic a încălcat Constituţia şi numeroase legi locale şi internaţionale, a declarat într-o conferinţă de presă reprezentanta Opre Roma, Jelena Krivokapic Nikolic, conform agenţiei sârbe Beta.

Opre Roma consideră că primarul a comis o infracţiune de ură rasială, care, potrivit legislaţiei în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Sapic, membru al partidului conservator al preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, a fost deja acuzat de aceleaşi infracţiuni de către Partidul Romilor.

El i-a acuzat pe romi că preferă să locuiască în condiţii inadecvate şi neigienice.

„Ei resping orice încercare de a le oferi o viaţă normală şi pun în pericol vieţilor lor şi ale vecinilor lor”, a spus primarul, afirmând că romii „cerşesc pe străzi, fură şi îi deranjează pe cetăţenii din Belgrad”.

Sapic a făcut aceste declaraţii după ce un copil de etnie romă a murit după ce a fost lovit de un camion într-un cartier foarte sărac, accident pentru care politicianul a dat vina pe neglijenţa părinţilor, respingând în acelaşi timp criticile potrivit cărora autorităţile ar trebui să le ofere condiţii mai bune locuitorilor.

Confruntat cu reacţiile organizaţiilor pentru drepturile omului, primarul a insistat că „nu ar schimba niciun cuvânt din cele spuse” şi că a avut doar curajul de „a sparge un tabu” şi „a spune ceea ce gândeşte toată lumea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *