Shadow

Paştele Blajinilor este una dintre sărbătorile ţinute cu sfinţenie de către comunitatea de romi

Paştele Blajinilor, o sărbătoare de tradiţie care are loc în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână după Învierea Domnului, a fost marcat cu grătare încinse şi mese îmbelşugate în Cimitirul „Sfântul Gheorghe” din Buzău.

Paştele Blajinilor este una dintre sărbătorile ţinute cu sfinţenie de către comunitatea de romi, iar cel cunoscut ca „regele Rifean”, unul dintre foştii lideri ai „clanului” Măcelaru, decedat în urmă cu câţiva ani, a fost pomenit cu mare fast.

Încă de la primele ore ale dimineţii, pe aleile dintre morminte au fost întinse corturi care adăposteau mese îmbelşugate, cu bucatele alese şi băuturi fine. Micii şi fripturile fumegau pe grătarele încinse iar preoţii rosteau rugăciuni la căpătâiul morţilor.

În fiecare an venim aici să putem să împărţim de Paştele Blajinilor. Împărţim ouă, cozonac, tradiţia este din moşi-strămoşi, ei la rândul lor au făcut pomeni şi noi la rândul nostru facem. Îi pomenim pe fraţii mei Leonte şi Kenedi. Ne simţim foarte bine, când dăm ceva, dăm să fie primit”, a declarat Cleopatra Rifean.

La mese au fost invitaţi să ia parte, alături de membrii familiilor celor decedaţi, şi alţi oameni care au primit pachete cu ouă roşii, cozonac şi băuturi răcoritoare.

Ne rugăm pentru cei care au trecut în nefiinţă. Suntem prezenţi aici pentru oamenii de vază, aici îl avem pe domnul Leonte, Dumnezeu să îl ierte, un om de valoare, un om de forţă, nu a avut niciun adversar pe pământul ăsta, fratele meu. Pentru toţi morţii, azi îndeplinim dorinţa lor, pentru liniştea noastră şi a lor. O pomană se face aşa cum trebuie. Tot ce dai, să dai din inimă, e valabil pentru toţi morţii pe care îi sărbătorim astăzi şi sperăm să fie iertaţi toţi. Există viaţă şi după trecerea în nefiinţă”, a spus Liviu Andronache, cunoscut ca „Vanghele”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *