Copiii romi din Cluj învață despre etnie. ”Istoria, robia și deportarea romilor”, disciplină școlară în gimnaziu și liceu

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat în unanimitate amendamentul deputatului Cătălin Manea pentru completarea proiectului de lege al învăţământului preuniversitar, pentru includerea în învăţământul gimnazial și liceal a disciplinei  ”Istoria, Robia şi Deportarea romilor”, ca disciplină şcolară modulară opţională.

Includerea disciplinei şcolare „Istoria, Robia şi Deportarea romilor” contribuie la cunoaşterea de către cadrele didactice şi elevi a adevărului istoric privind evoluţia minorităţii rome în spaţiul românesc.

Robia romilor în Ţările Române de aproximativ o jumătate de mileniu (1385-1856), Deportarea celor peste 25.000 de romi în Transnistria în perioada regimului Antonescu şi exterminarea a peste 500.000 de romi în lagăre naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă adevăruri istorice care trebuie cunoscute atât de generaţia prezentă cât şi de generaţiile viitoare.

Programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria, Robia şi Deportarea romilor” se elaborează de către Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor şi cu organizaţia minorităţii rome, membră a Consiliului Minorităţilor Naţionale, mai prevede un amendament aparţinând deputatului Manea din partea Partidei Romilor ”Pro Europa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.