Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi la Sibiu că în viziunea sa ţara noastră are şanse să adere la spaţiul Schengen, în anul 2014.
Întrebat dacă în ultimul an am făcut progrese în ceea ce priveşte aderarea la Schengen sau acestea au cam lipsit, Iohannis a spus că, în opinia sa, este destul de greu să faci progrese dacă în timpul evaluării „âintele sunt puse tot mai sus”.
”Destul de greu să faci progrese dacă în timpul evaluării ţintele sunt puse tot mai sus. În comparaţie cu ţintele tot mai sus poate chiar să apară impresia că ai făcut regrese chiar dacă ai făcut progrese. Întreg procesul a devenit unul de-a dreptul politic şi atunci progresele sunt din ce în ce mai greu de măsurat.
Dacă ar fi să ne luăm după tehnicienii care se ocupă de spaţiul Schengen, România a îndeplinit de mult criteriile tehnice. Nu văd ce progrese ar mai face. Dacă intervin în discuţie şi tot restul, MCV progrese în anticorupţie şi aşa mai departe, da, şi aici am făcut progrese. Dacă am făcut la nivelul la care se aşteaptă partenerii europeni sau nu, vom vedea”, a spus Iohannis.
Întrebat dacă, în opinia sa, prezenţa romilor în capitala Franţei umbreşte oarecum intrarea în Schengen, acesta a replicat: ”Putem să constatăm cu supărare că acestă problemă devine cantitate importantă în discuţia pe Schengen doar că şi eu şi alţii suntem surprinşi. Una-i una, alta-i alta. Ăia sunt deja acolo, de ce mai discutăm? Schengenul e pentru cei care nu sunt încă acolo şi care vor să meargă să viziteze turnul Eiffel de exemplu sau să facă afaceri, nu pentru ăia.
Ăia sunt acolo din prima săptămână după Revoluţie, cu sau fără Schengem ăia tot acolo sunt şi atunci este inoportun să legăm discuţia pe Schengen de migraţia sărăciei, cum este numită în Germania. Francezii o formulează un pic mai dur, nemţii o formulează un pic mai altfel. Sunt două lucruri care, sigur, pot fi discutate în acelaşi timp dar nu pot fi rezolvate una intersectând cealaltă”.