Shadow

DE CE UNOR ROMI DIN BĂLȚI LE-A FOST INTERZIS ACCESUL ÎN DOUĂ LOCALURI DE AGREMENT?

Romii din Bălți nu au acces în localurile de agrement. Cel puțin asta susțin cei care au venit să protesteze miercuri, în fața primăriei.

Romii spun că au fost tratați cu grosolănie de angajații a două localuri, amplasate chiar în centrul orașului.

Angajații localurilor Vernisaj și La havuz au refuzat să deservească romii. Această acțiune o considerăm discriminatorie, iar mesajul nostru este următorul: discriminarea izolează”.

Printre cei care ar fi fost discriminaţi este şi mediatorul comunitar Aliona Ciurar, care susține că dispune de dovezi. Aceasta a menționat că are la îndemână material video și audio.

De cealaltă parte, reprezentanții localurilor spun că nu cunosc nimic despre cele întâmplate. Mai mult ca atât, ei s-au arătat nedumeriți de acțiunile angajaților, dar nu exclud faptul că ar fi existat motive de-a interzice accesul romilor în localuri.

Dacă cineva a fost dat afară, înseamnă că au existat motive. Trebuie să aveți un comportament adecvat și veți fi deserviți. Înseamnă că au fost motive precum furturi, încăierări”.

Să arătați mai bine cum elimină gaz toxic în încăpere și fură din buzunare. Eu nu am nimic împotriva tuturor țiganilor, împotriva unora, desigur că am. Nu au trecut face controlul și gata”.

Romii îndeamnă patronii să nu vină cu acuzații la adresa tuturor.

Consultantul ONU în documentarea cazurilor de discriminare, Natalia Duminică, spune că nu este prima dată când romilor le este interzis accesul în anumite localuri de agrement.

Nu este primul caz de acest gen. Au fost cazuri similare în Soroca, Râșcani și deja în Bălți. Conform legii 121, privind egalitatea de șanse, se interzice discriminarea pe mai multe criterii, printre care cel etnic. Când vorbim despre un grup de victime se consideră formă gravă a discriminării”.

După ce au protestat în fața localurilor cu pricina, manifestanții au mers la Inspectoratul de Poliție Bălți, unde au depus o plângere. Ulterior, aceștia s-au îndreptat spre procuratură.

Avem o plângere cu care mergem și la procuratură, după care vom depune o sesizare și către administrația primăriei”.

Romii spun că sunt pregătiți de un proces în instanța de judecată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *