Romi din comunități vulnerabile din Bacău și Neamț, ajutați să-și ia credite pentru renovarea locuinței- proiect pilot

Comunitățile de romi marginalizate din Bacău, Neamț și alte județe din țară vor putea accesa micro-credite pentru renovarea locuințelor în care trăiesc. Inițiativa face parte din Housing and Empowerment for Roma (HERO), inițiat de partenerii europeni, care vine în sprijinul comunității de romi din țară prin îmbunătățirea condițiilor de locuit și educație financiară. Mai exact, este vorba de 580.000 de euro care vor merge către 120 de persoane din comunitățile marginalizate.

HERO a fost introdus inițial în Slovacia, apoi în România și urmează să fie aplicat și în Bulgaria. BCR va oferi microcredite și educație financiară, în timp ce autoritățile locale vor susține proiectul prin eliberarea autorizațiilor și a aprobărilor necesare pentru renovarea locuințelor. Creditele pot ajunge până la 10.000 euro, cu o durată de cinci ani.

Dacă în Slovacia proiectul se axează pe construcția clădirilor, în România se va centra, mai degrabă, pe recondiționare locuințelor existente. Pentru ca acest proiect să fie un real succes, e nevoie de politici publice care să meargă mai departe de problemele legate de condițiile de trai ale romilor, explică președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv.

Există cazuri în care au fost construite locuințe la marginea orașului, însă acum persoanele respective nu au acces la utilități tocmai din acest motiv. Un exemplu este Baia de Aramă din Mehedinți.

„Trebuie educați experții din cadrul ministerelor să privească diferit problematica romilor. Identitatea și lupta împotriva rasismului, fără ele nu cred că celelalte vor produce schimbări pe termen lung”, continuă Iulian Paraschiv.

Localitățile principale care vor beneficia de acest proiect sunt Piatra Neamț, Roman, Bicaz, Târgu Neamț, Moinești și Comănești. Acestea sunt locurile în care există persoane care s-ar încadra în acest proiect, potrivit reprezentanților CRCR care au mers la firul ierbii pentru a analiza situația.

Urmează să fie create niște grupuri de lucru la nivel local care să transmită o atitudine pozitivă asupra proiectului și să convingă cât mai multe persoane din comunitate să se înscrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.