Discriminarea femeilor și a persoanelor rome, traficul de persoane, dar și absența educației sexuale sunt printre problemele României în viziunea altor țări membre ale Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturilor Omului. Acesta a dezbătut, marți, la Geneva situația drepturilor omului în România.
O dată la patru ani, toate cele 193 de state membre ONU sunt supuse unei Evaluării Periodice Universale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Marți, la Geneva, de la Franța și Germania până la Costa Rica și Iordania au cerut României să facă mai mult pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, discriminării și a traficului de persoane, dar și să includă educația sexuală în școli.
Traficul de persoane
Mai multe țări au recomandat României să intensifice eforturile de eliminare a traficului de persoane.
Reprezentanta Norvegiei a oferit mai multe propuneri pentru prevenirea traficului precum „întărirea sistemului legal, oferirea unei pregătiri specifice, îmbunătățirea metodelor de identificare a victimelor minore recrutate online și creșterea capaciășii adăposturilor de stat pentru victime.”
Violența și discriminarea împotriva femeilor
Germania, Georgia, Finlanda, Estonia, Islanda și Belgia au fost unele din țările care au atras atenția asupra violenței de sex și de gen din România.
În primele trei luni a anului 2023, 13.307 de fapte penale de violență domestică au fost înregistrate de Poliția Română, cu aproape 1.000 mai multe cazuri decât în 2022.
Cu toate acestea, România stă prost la colectarea datelor despre violență împotriva femeilor. În afară de violența domestică, rapoartele poliției nu acoperă alte feluri de agresiuni discriminatorii. De altfel, statul a realizat foarte puține sondaje despre percepții și experiențe ale violenței.
Din cauza lipsei datelor, Indexul European pentru egalitatea de gen nu include România.
Fără astfel de informații, politicile publice pentru eliminarea violenței împotriva femeilor au mici șanse să fie eficiente.