Elevii de la Școala Nr. 2 din satul Stamate, județul Suceava, au o „căcăstoare”, cum îi spun localnicii, în loc de toaletă. Grupul sanitar al școlii e construit în proporție de 65% și a rămas așa de trei ani. Primarul promite că le va face o școală nouă copiilor de la Nr. 2 și ne invită mândru să vedem toaletele noi de la Școala Nr .1 din același sat, acolo unde „e altă mentalitate”, pentru că nu sunt „copii romi”.
Ministrul educației, Sorin Câmpeanu, declara zilele trecute că dimensiunea procesului de învățare nu poate fi redusă la statistici sordide și că, până la urmă, copilul care vrea să învețe o va face în orice condiții, chiar și cu o toaletă în curte. În realitate, cei mai mulți copii din medii defavorizate, acolo unde școlile au grupurile sanitare în aer liber, abandonează învățământul după terminarea a patru clase. Toaleta e construită la 65% de trei ani 45% dintre unitățile de învățământ din județul Suceava funcționează fără autorizație sanitară, 19 școli sau grădinițe nu au apă curentă și păstrează încă toaletele în fundul curții.
Și dacă ar fi avut toaletă, nu știu dacă ar avea grijă și ar folosi-o. Ei (elevii romi, n.r.) nu sunt obișnuiți, ar merge tot afară. Dar sunt tot ai noștri, ce să faci!”, a stabilit Corina Bălan, directoarea de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Bănești, de care aparține și școala din Stamate. Stamate 1 vs Stamate 2 Stamate se află la 30 de kilometri de Suceava. Satul poartă numele unui boier care a ctitorit o bisericuță de lemn aici, la începutul secolului XVIII, pe vremea domniei lui Antioh Cantemir. Unele lucruri s-au păstrat și-n secolul ministrului Câmpeanu. În sat nimeni nu pare a fi auzit de școala Numărul 2. De fapt, numerele nu trimit la nimic. Există școala din deal și școala din vale. Localnicii le cunosc după segregarea pe criterii etnice, interzisă altfel în România, dar prezentă însă în realitatea sistemelor de educație.
Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. Cum a început anul școlar pentru elevii dintr-un sat din nordul Moldovei: romii învață în casă de chirpici, cu WC-ul în curte, românii, în școală cu toalete moderne