Shadow

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5% mai mare în România decât media UE”

inistrul Familiei, Gabriela Firea afirmă că natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene şi că nu va promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre, conform News.ro.

Gabriela Firea a participat, astăzi, la dezbaterea cu tema “Importanţa educaţiei şi asigurarea egalităţii de şanse pentru copiii proveniţi din comunităţile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forţate şi abandonul maternal”, organizată de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa. Ministrul anunţă un proiect, Legea separării copilului de familie, prin care se înfiinţează această bază de date unică, o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile.

Ministrul Familiei afirmă că “natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene”.

“Procentul este şi mai mare în cazul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Nu mai putem amâna, trebuie să luăm atitudine acum! Copiii romi trebuie să aibă aceleaşi şanse la educaţie ca toţi ceilalţi copii. Problema căsătoriilor timpurii continuă să îi afecteze pe mulţi dintre tinerii acestei minorităţi, care, sub pretextul tradiţiei, îşi compromit şansa la un viitor mai bun. Am participat astăzi la dezbaterea cu tema “Importanţa educaţiei şi asigurarea egalităţii de şanse pentru copiii proveniţi din comunităţile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forţate şi abandonul maternal”, organizată de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa. Am subliniat că, atunci când îţi obligi copilul să se căsătorească la o vârstă fragedă, când încă nu şi-a finalizat studiile, când nu a demonstrat întreaga capacitate de a explora această lume, îl condamni la o viaţă grea, fără nicio posibilitate de a evada în lipsa educaţiei. Nu este vorba de tradiţia romilor, ci de obiceiurile lor”, a scris Firea pe Facebook.

Ea arată că nu promovează “orice modalitate de a creşte natalitatea în România”.

“Ne dorim creşterea natalităţii sănătoase. Familiile, cuplurile de tineri care ajung la o vârstă potrivită din punct de vedere psiho emoţional şi material să se poată împlini prin a avea copii. Nu voi promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre. Nu ne mai întoarcem înainte de Revoluţie, în care aveam cantitate. Ne dorim calitate, în cazul natalităţii. Toţi copiii care apar în familii foarte sărace, care apar în familii de copii, copii ai copiilor, ai adolescenţilor, copii care sunt în familii destrămate, copii care nu sunt doriţi, copii care apar din întâmplare, aceşti copii vor suferit toata viaţa. Ei sunt cei mai mulţi care ajung în grija statului. Militez pentru o politică corectă, pe care să o facem împreună cu organizaţiile rome, pentru a opri sarcinile la fetiţe provenite în urma căsătoriilor timpurii, forţate. Ce poate să ştie o fetiţă, o adolescentă despre viaţă, când i se spune în familie că trebuie să renunţe la şcoală, trebuie să renunţe la vacanţe, la prietene, la cărţile specifice acestor vârste atât de minunte, şi trebuie să se căsătorească şi să devină mamă?”, spune Firea în postare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *