In satul Măguri din Ludoj, județul Timiș, există o școală, singura din România, unde se predă în limba romani. În afară de orele de română și engleză, elevii rromi învață în limba maternă pentru a avea un viitor mai bun decât au avut generațiile dinainte.
Școala gimnazială nr. 12 din satul Măguri îl are ca profesor de matematică pe Călin Odă, un fost elev, care a învățat tot aici. După ce și-a finalizat studiile la Timișoara, s-a întors în sat pentru a le preda copiilor, sperând că aceștia să se ducă mai departe la liceu sau la facultate.
La școală se învață în limba romani, iar elevii sunt rromi în proporție de peste 80%.
Învățătoarea de la clasele primare, Mihaela Mocanu predă de 23 de ani în școala în care a învățat și ea. Ea este bunica lui Călin și totodată persoana care l-a încurajat să se țină de școală. Așa a ajuns la facultate și mai apoi profesor.
Chiar elevii sunt încurajați, puțini reușeșsc să termine o facultate. Majoritatea părinților care locuiesc în sat și în vecinătăți, se duc în străinătate și își iau copiii cu ei, la muncă. Acolo muncesc și uită de înscrierea la facultate.
Provocarea personalului școlii este să-i convingă pe bunici și părinți să lase copiii la școală. Când elevii lipsesc de la ore, aceștia vizitează familia sau îi cheamă la ședințe. „Le spunem că în secolul XXI e destul de greu să mai faci ceva fără pregătire. Școala nu oferă satisfacții pe moment” spune directorul școlii.