Shadow

Holocaustul din România – în benzi desenate realizate de elevi”. Expoziţii şi dezbateri la Ploieşti şi Botoşani

Două expoziţii de bandă desenată realizate în cadrul unui proiect dedicat cunoaşterii Holocaustului din România vor fi inaugurate joi şi sâmbătă la Ploieşti, respectiv Botoşani.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, Freedom House şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, cele două expoziţii sunt parte a unui proiect care de derulează încă din decembrie 2022.

„Imagini din trecut. Holocaustul din România” este un proiect care ne apropie de experienţele trăite de evrei şi romi în perioada Holocaustului din România şi ne prezintă o istorie diferită a comunităţilor în care locuim; o istorie a celor persecutaţi, deportaţi, exterminaţi pentru că au fost/s-au născut altfel, transmit organizatorii.

Potrivit acestora, evenimentul care va avea loc, joi, la Ploieşti va fi o descoperite a poveştilor de viaţă a evreilor şi romilor din Prahova din perioada Holocaustului.

„Vom începe la ora 17,00, la Palatul Culturii din Ploieşti, Sala ‘Marea Unire’, cu un dialog despre istorii locale, şi vom continua de la ora 18,30, în Parcul Central, zona ansamblului monumentul ‘I.L. Caragiale’, cu inaugurarea expoziţiei de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional ‘Nichita Stănescu’ din Ploieşti”, informează sursa citată.

Un eveniment similar se va desfăşura sâmbătă, la Botoşani, începând cu ora 11,00, la Hotel Rapsodia, cu un dialog despre istorii locale, acţiunea continuând de la ora 12,30, pe Pietonalul Unirii, cu inaugurarea expoziţiei de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Proiectul „Holocaustul din România, în benzi desenate realizate de elevi. Trecutul se vede în prezent” este finanţat prin Programul Citizenship, Equality, Rights, Values.

Iniţiatorii propun un set de zece expoziţii stradale care vor spune povestea evreilor şi a romilor din 10 judeţe, localităţile fiind selectate pentru a acoperi multiplele faţete ale Holocaustului sub autoritatea română.

Înainte de fiecare expoziţie, va fi organizat un atelier pentru 22 de studenţi din licee locale, pentru a explica conceptul proiectului, a prezenta istoria comunităţilor locale de evrei şi romi şi pentru a încuraja contribuţia la realizarea naraţiunii.

Expoziţiile vor fi prezentate şi în format digital, pe website-ul proiectului, cu acces deschis, astfel încât profesorii să le poată utiliza în clasă. Totodată, expoziţiile în format tipărit vor fi împrumutate, la cerere, şcolilor din toată ţara.

Evenimentul de închidere a proiectului va consta într-o expoziţie deschisă la Bucureşti care va reuni o selecţie de panouri din expoziţiile locale, toate cele zece expoziţii urmând a fi publicate într-un album de bandă desenată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *