Shadow

Un moldovean, la originea unor tensiuni între romii și ucrainenii din Cehia

stivalul Hamoro de muzică și dans romani la PragaDistribuie

 Print

Un cetățean moldovean acuzat că s-a luat la bătaie într-un oraș din Cehia a provocat, grație unor știri confuze pe rețele, noi tensiuni între romii locali și migranții ucraineni.

Potrivite site-ului cehesc Romea.cz, duminică, 16 iulie, cam 500 romi s-au adunat într-un cartier din localitatea Krupka, în apropiere de Teplice, cerând răzbunare după ce pe rețelele sociale s-a răspândit un video în care jandarmii arestau doi străini. Niște utilizatori locali au scris că arestații erau ucraineni care „au închis 3 sau 4 copii într-un beci, unde au vrut să-i violeze”.

Într-o primă reacție, poliția a exclus că incidentul ar fi avut vreun caracter sexual, și a negat că ar fi fost vorba de ucraineni.

Ea a scris pe Twitter că la originea conflictului, de fapt o bătaie, s-ar fi aflat un moldovean de 33 de ani, care va fi predat poliției de străini, urmând să fie trimis în instanță pentru huliganism și expulzat din UE și Spațiul Schengen. Dacă va fi găsit vinovat, moldoveanul poate fi condamnat la până doi ani de închisoare.

Din comunicatul poliției cehe reiese că moldoveanul a fost implicat în „atacuri fizice între mai multe persoane, dintre care câteva se aflau sub influența alcoolului”.

Însă după ce niște părinți romi au depus plângeri împotriva a doi bărbați care ar fi agresat în același cartier două fete rome, poliția a spus într-o nouă declarație că va cerceta dacă a fost și un asemenea incident, înainte de cel cu bătaia, și a rugat martorii eventuali să o contacteze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *