Shadow

LA ZI

Harghita: Strategia pentru incluziunea romilor din judeţ, în consultare publică

Strategia pentru incluziunea romilor din Harghita, document elaborat în premieră la nivelul unui judeţ, a fost pusă în consultare publică de Consiliul Judeţean, planul de acţiune identificat de specialişti urmând să fie pus în aplicare în următorii ani.

Cercetătorii Kiss Tamás şi Solyom Andrea au prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, strategia pentru incluziunea social a romilor din judeţ, în care a fost analizată situaţia comunităţilor de romi şi s-au identificat soluţii pentru rezolvarea problemelor lor.

Scopul principal al strategiei pentru romii din judeţul Harghita este de a dezvolta politici publice nediscriminatorii, şi de a schimba în acest sens atât funcţionarea diferitelor instituţii cât şi alocarea de resurse la nivel local.

Potrivit unui studiu amplu, care a stat la baza elaborării strategiei, în judeţul Harghita trăiesc 22.262 de romi, „de 4,6 ori mai mulţi decât numărul celor înregistraţi la recensământ”, iar aceştia „constituie 7,6% din populaţia judeţului”.

„Aproximativ două treimi a populaţiei de romi trăiesc în grupuri compacte de romi, iar acest lucru înseamnă o marginalizare şi o excludere teritorială. În aceste comunităţi compacte, infrastructura comunală şi calitatea vieţii e mult mai precară faţă de de comunităţile majoritare. Viziunea noastră este, cumva, facilitarea participării egale în diferite domenii instituţionale cum ar fi educaţia, sănătatea, infrastructura, locuirea şi este şi o parte (în strategie – n.red.) privind combaterea discriminării, reprezentare politică şi capacitatea de acţiune a romilor. (…) Deci, acest lucru este o diferenţă faţă de de strategia naţională pentru că noi chiar ne-am axat foarte tare pe participarea activă a comunităţilor de romi şi judeţul Harghita vrea să faciliteze acest lucru prin ONG-uri guvernate sau făcute de romi şi prin reprezentarea politică a comunităţilor rome care acum este într-o situaţie foarte, foarte precară. De fapt, avem doar un consilier local rom în judeţul Harghita, ceea ce cred că este o absurditate”, a declarat cercetătorul Kiss Tamás, de la Institutul pentru studierea problemelor Minorităţilor Naţionale, din Cluj Napoca.

Majoritatea romilor din Harghita sunt vorbitori de limbă maghiară, îşi dau copiii la şcoli cu predare în limba maghiară sau au cetăţenie ungară, ei considerându-se maghiari cu identitatea romă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.