Shadow

Și-a tatuat o cioară ca răspuns la injuriile primite și dorește să fie cât mai vocal că este rom. „Vreau eu să fiu persoana aia pe care n-am avut-o când eram copil”

Cum e pentru un copil rom să citească mii de comentarii rasiste pe internet sau să audă adulți care își amenință copiii că îi dau la țigani, dacă nu sunt cuminți? Alex Stan, activist pentru drepturile romilor și vicepreședintele Uniunii Studenților din România, povestește într-un interviu despre copilăria lui, descoperirea propriilor prejudecăți, asumarea identității și răbdarea de a dezbate
Îl întâlnesc pe Alex Stan, vicepreședintele Uniunii Studenților din România (USR) și activist rom, la o terasă din București, la început de iunie. Are părul tuns periuță, un pierce în ureche și poartă un tricou pe care scrie mic Syan. Cineva i-a greșit numele acum câțiva ani. Syan, în loc de Stan. Alex a îmbrățișat greșeala și a rămas Syan pentru prieteni.  Am auzit de Alex Stan pe Facebook unde a făcut o postare despre faptul că a intrat la facultate pe locurile pentru romi. „Este un secret rușinos? Nu. Este ceva de care sunt foarte mândru”, a scris el. Postarea a avut mii de aprecieri și sute de distribuiri. Pe lângă „felicitări”, au fost și mulți oameni care au chestionat necesitatea acestor locuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *