Jumatate din copiii romani NU se mai nasc pe cale naturala. De ce?

In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o frecventa a cezarienelor de 10%, din totalul nasterilor contorizate in Romania, in 2012, 41.2% au fost prin cezariene. La acestea se adauga nasterile din clinicile private (necontorizate de autoritati), unde rata cezarienelor este de 60% din totalul nasterilor.

Doua intrebari majore rasar dupa o astfel de veste: de ce a aparut aceasta inflatie de cezariene si cum afecteaza ea sanatatea bebelusilor?

Frica. Acesta este raspunsul la intrebarea „de ce?”. Surprinzator este faptul ca acest raspuns vine de la ambii protagonisti maturi implicati in procesul nasterii: mama si medicul. Pruncul nu are nicio posibilitate de a opta, astfel ca cel mai influent eveniment din destinul sau, nasterea, depinde de anxietatile celor doi oameni care-l primesc pe lume.

Frica mamelor nu este doar rezultatul experientelor hedoniste ale unei generatii cu acces imediat la pilulele care reduc durerea. Ea s-a construit de-a lungul deceniilor in care prea multe gravide au fost tratate in spitalele publice romanesti ca vacile dintr-un septel.

Oroarea povestilor despre nasterile din spitalele publice s-a transmis noii generatii de mame care, avand mai multe optiuni la indemana, a decis sa-si exercite dreptul de a

41,2% din totalul nasterilor din 2012 din Romania au fost efectuate prin cezariana, conform inregistrarilor Scolii Nationale de Sanatate Publica. La acestea se adauga nasterile din clinicile private (necontorizate de autoritati) unde rata cezarienelor este de 60%. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o frecventa a cezarienelor de 10%.

alege ce e mai bine pentru sine. Caci, daca se desfasoara intr-un spital bine dotat, nasterea prin cezariana este astazi la fel de sigura ca cea pe cale vaginala.

Dar cat de sanatoasa este cezariana pentru bebelus?

Ginecologul francez Michel Odent (a carui carte, “Cezariana”, a fost tradusa si in romana) enumera mai multe diferente dintre un bebelus nascut prin cezariana fara travaliu si unul nascut pe cale vaginala. Cele mai multe sunt in defavoarea nou-nascutului prin cezariana.

Pentru o parte dintre aceste diferente, precum riscul crescut al dificultatii la alaptare, nivelul de glucoza mai scazut sau riscul crescut de autism, cercetarile sunt inca insuficiente.

Exista insa diferente consistent fundamentate prin studii: riscul de astm, de 3.23 ori mai mare la cei nascuti prin cezariana, raspunsuri imunitare diferite sau niveluri diferite ale unor hormoni. Ce se poate afirma cu certitudine este ca aceasta diferenta fiziologica intre cei doi bebelusi este influentata coplesitor de felul in care s-au nascut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.