Impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale din România şi relaţiilor interetnice este tema centrală a Academiei de Vară Interculturală „ProEtnica”, ajunsă la ediţia a VI-a, parte a Festivalului Intercultural ProEtnica, a cărui a XIX-a ediţie va debuta, joi, la Sighişoara.
Academia Interculturală ProEtnica este organizată de Asociaţia Divers, în perioada 21-27 august, la Târgu Mureş şi Sighişoara, în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IbZ), cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Mureş, la această ediţie fiind prezenţi peste 20 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.
Între subiectele care vor fi discutate se regăsesc dezbateri privind drepturile minorităţilor naţionale în Europa, cu participarea europarlamentarului Vincze Lóránt, preşedintele FUEN, şi impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor interetnice şi interreligioase, cu participarea copreşedintei Ligii Pro Europa, Smaranda Enache.
Printre temele abordate se mai regăseşte şi cea referitoare la ce reprezintă Festivalul „ProEtnica” pentru minorităţile naţionale, cu participarea lui Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, dar şi despre recensământul cu privire la minorităţile naţionale şi posibilul impact asupra politicilor publice în aceasta materie, cu prof. Radu Carp, Universitatea Bucureşti. Se va mai discuta cu privire la efectivul şi dinamica minorităţilor din România în datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor – runda 2021 comparativ cu runda 2011 – alături de directorul Institutului Naţional de Statistică, Ciprian Iftimoaei, dar şi cum poate fi păstrată identitatea naţională în contextul schimbărilor demografice, cu Laczikó Enikő, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
O altă temă va aborda impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor dintre minoritatea romă şi majoritate, cu Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, dar şi impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale de- a lungul istoriei, cu prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
La Salonul literar al Festivalului Intercultural ProEtnica se dezbate pe tema „Cultura rromani – memorie, imagini, repere”, cu dr. Delia Grigore, preşedintele Asociaţiei Centrul Rromilor ‘Amare Rromentza’, profesor în Programul de Studiu Limba şi Literatura Rromani Universitatea din Bucureşti, dar şi „Poezia, miracolul unui semn de exclamare”, o conferinţă cu referiri la prietenia dintre marii scriitori ai lumii cu origini etnice diferite.
Pe parcursul Academiei de Vară Interculturală „ProEtnica” vor avea loc dezbateri şi despre comorile interculturale găsite la Festivalul Intercultural ProEtnica.
Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica 2023 este programată în perioada 24-27 august, la Sighişoara, iar aceasta va reuni reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România.
„Sighişoara este şi anul acesta capitala dialogului intercultural şi un model de convieţuire interetnică paşnică. La Sighişoara, se încheie pregătirile în vederea desfăşurării ediţiei a XIX-a a Festivalului Intercultural ProEtnica 2023. Manifestarea va avea loc în perioada 24-27 august şi va reuni reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România. Cele mai multe evenimente din program se vor desfăşura pe scena din Piaţa Cetăţii medievale a Sighişoarei şi vor cuprinde spectacole de muzică şi dansuri prezentate de artişti amatori şi profesionişti din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighişoara, atestată documentar în anul 1280 şi în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi şi libere să-şi exprime cultura şi valorile specifice”, a arătat Volker Reiter, într-un comunicat de presă.