Shadow

Povestea tristă a lui Pardalian care a rămas fără nevastă pentru că era rom

Doar unul din zece români și-ar dori ca o persoană de etnie romă să îi fie rudă. Pardalian a fost cu Maria timp de opt ani, în ciuda opoziției majore din partea familiei, care nu dorea ca fata lor „să umble cu țiganul”

.În România, nu există statistici despre câte familii mixte de romi și români există, dar din experiență, mulți romi sunt respinși când intră într-o familie de români. O dovadă în acest sens este sondajul IRES comandat de „Agenția Împreună” în luna mai a acestui an, care arată că doar unul din zece români și-ar dori ca o persoană de etnie romă să îi fie rudă. Doar 15 la sută dintre noi considerăm romii „oameni ca noi”, în timp ce o mare parte cred despre ei că sunt hoți, demni de neîncredere, puși pe înșelătorii, răi și needucați.

La un moment dat, cineva foarte apropiat mie a avut o relație extraconjugală cu o tipă. Amândoi, oameni maturi, au decis că au nevoie de asta. Nu intru în detalii despre moralitatea unei astfel de relații și dacă e ok să se întâmple, nefiind cel mai în măsură să dau lecții de morală, însă momentul când relația s-a terminat m-a pus serios pe gânduri.

Cele două, soția și tipa care era parte a relației extraconjugale, erau prietene. Sau cel puțin, așa clamau. În momentul în care s-a aflat de relația extraconjugală, a urmat micul scandal de rigoare, cu acuze și lacrimi din toate părțile. Tipa cu care a avut soțul infidel o relație, a venit să-i explice „prietenei sale” că nu și-a dorit nimic mai mult decât o „aventură”, și că nu a vrut niciodată „să-i pună casa în pericol”. Ca argument suprem, a spus „că doar nu am ajuns la o sulă de țigan!”.

În jurul meu sunt multe familii mixte din punct de vedere etnic, consensuale sau oficiale. Unele dintre ele sunt superbe, și-mi arată cum iubirea poate învinge orice barieră, inclusiv pe cele ridicate de prejudecăți, rasism și ignoranță. Sunt, însă, și unele care-mi arată limitele umane și cât de mult contează cultura la care suntem expuși.

Pardalian a fost împreună cu Maria (nume fictive) timp de opt ani. O relație care părea superbă și care s-a realizat în ciuda opoziției majore venite din partea familiei Mariei, care nu dorea ca fata lor „să umble cu țiganul”. Lumea din cartier îi umilea, le spuneau că fata lor frumoasa și deșteaptă „a fost bună doar pentru un țigan”. Au scos vorbe cum că Maria vinde „piepteni în piață”, și că, vorba cântecului „de la mușchi și antricoate/ a ajuns la găini moarte”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *