Shadow

Rromii, supăraţi că peste 20% din locurile etniei de la facultăţi şi licee sunt ocupate abuziv

Coaliţia Comunităţilor de Rromi din România acuză faptul că peste 20 % din locurile destinate tinerilor rromi de la licee şi facultăţi sunt ocupate de unele persoane care nu fac parte din această comunitate şi propune MECTS înfiinţarea unei comisii formate din 5-6 membri, reprezentanţi ai organizaţiilor de profil ale rromilor, care să elibereze recomandările pentru înscrierea la examenele şcolare.

“Prin această comisie credem că se va diminua fenomenul de vânzare al adeverinţelor de certificare a etniei pentru locurile speciale din licee şi facultăţi destinate rromilor. În acest moment este un dezastru în privinţa eliberărilor de recomandări, nu există nicio metodologie de eliberare pentru că sunt organizaţii care dau aceste adeverinţe fără a susţine nici măcar un mini interviu în care să se răspundă la întrebarea elementară dacă sunt sau nu de etnie rromă”, a declarat Mihai Neacşu, secretar general al coaliţiei rromilor.

El a spus că liderii coaliţiei comunităţilor acestei etnii doresc ca această comisie să se înfiinţeze prin ordin al ministrului Educaţiei.

Mihai Neacşu a subliniat că va propune MECTS şi alocarea unor locuri speciale pentru românii care provin din medii defavorizate, în special din zonele rurale, unde tinerii doresc să înveţe, dar nu au posibilităţi materiale.

Reprezentantul Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din România, Ninel Potârcă, a arătat că îşi oferă tot sprijinul pentru tinerii absolvenţi ai unităţilor de învăţământ care fac parte din etnie pentru a le oferi în viitor locuri de muncă după terminarea cursurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *