Shadow

Ricardo Quaresma: fostul star al naționalei Portugaliei și eforturile sale pentru drepturile romilor într-o țară care încă are probleme cu rasismul

La 32 de ani, Ricardo Quaresma devenea primul fotbalist de origine romă pe care îl sprijinea toată Portugalia, după contribuția lui la campania victorioasă de la Euro 2016. Azi, Quaresma e încă un simbol al luptei anti-rasism în țara sa.

Un telefon mobil era un lux pe care tânărul Ricardo Quaresma nu și-l putea permite. În mai 2000, era în Israel cu echipa U16 a Portugaliei. Se trezise într-o stare de rău fizic și era disperat să ia legătura cu mama lui din Lisabona. 

Ardea de febră și avea un singur gând în minte: cum să se întoarcă acasă cât mai repede posibil. În schimb, Quaresma a fost convins să rămână și, în ciuda stării sale, a reușit să joace finala Campionatului European U16. El a marcat de două ori când Portugalia a învins Cehia cu 2-1 în prelungiri pentru a ridica trofeul. Aceste două goluri urmau să îi schimbe pentru totdeauna viața, scrie BBC.

Din tribuna de la Tel Aviv privea meciul antrenorul Laszlo Boloni, care avea să preia, un an mai târziu, conducerea Sporting Lisabona. Una dintre primele mișcări ale antrenorului a fost să-l promoveze pe Quaresma la echipa de seniori.

Până la sfârșitul sezonului 2001-2002, Sporting devenea campioană, iar Quaresma, vedeta acelei campanii, care a deschis calea pentru ce avea să vină: transferuri la Barcelona, Inter Milano și, pentru o perioadă de împrumut, Chelsea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *