Shadow

Călin, file de poveste. Tânăr rom, crescut la casa de copii, a absolvit UMF Cluj-Napoca. E asistent medical la Oncologie


Îl cheamă Ponta. Călin Alexandru Ponta. Dar nu are nicio legătură cu fostul premier al României. S-a născut în urmă cu 31 ani la Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, și a fost abandonat de părinții de etnie romă de mic copil, crescând în centre de plasament.

Când îl auzi vorbind, zâmbitor și volubil, nici nu ai zice că a avut o viață grea. A pornit de foarte de jos, dar a răzbit și a reușit să urmeze o facultate și lucrează acum în slujba vieții, ca asistent medical la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

După cum singur mărturisește, dacă nu ar fi avut voința și puterea să își schimbe destinul, ar fi ajuns pe străzi, delicvent, în închisoare, sau poate cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla ar fi fost să lucreze pe un șantier în construcții sau într-o fermă.

Am locuit într-o casă de copii din Zalău, după care la una din Jibou. Am terminat 8 clase, după care am urmat o școală profesională în domeniul construcțiilor. Mi-am dorit să continui școala și am terminat și liceul, rută progresivă, și nu m-am lăsat până nu am absolvit 13 clase, în Zalău”, a povestit Călin pentru 

Și-a dorit să urmeze o carieră de asistent medical după ce, internat fiind în copilărie la spitalul din Zalău, a văzut cum lucrează asistentele, mai ales partea de perfuzii, cum se îngrijesc de pacienți.

În ultima clasă de liceu, a primit o ofertă de a urma o școală post-liceală gratuită pe profil de asistent medical, dar avea de îndeplinit o singură condiție: să își ia Bacalaureatul.

”M-am înscris la post-liceală, dar personalul de acolo nu a avut încredere în mine că voi reuși. Am trecut, însă, la toate materiile.

M-am pus pe învățat, în paralel învățam și pentru Bac. Primul am luat examenul de Română iar după 2 ani, în sesiunea din vară, l-am luat pe cel de Matematică, cu nota 5,15. Atât de tare m-am bucurat de nota asta, ca unul care a luat 10. Și apoi am luat și examenul la Chimie, parcă a scris pixul singur, așa de bine am știut”, a mai spus tânărul.

În perioada de post-liceală a făcut practică la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

”Mi-a plăcut tot ce am învățat la școală de la început și tot de atunci am simțit că trebuie să ajut oamenii. Materia preferată a fost, îndoială, anatomia. Dacă nu iubești omul, nu ai ce să cauți în medicină, iar eu sunt făcut pentru așa ceva”, a precizat Călin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *