Shadow

Ce viitor au romii în Europa

Potrivit instituţiilor internaţionale, romii din Europa centrală şi de est trăiesc într-o sărăcie de 10 ori mai mare decât a populaţiilor majoritare din regiune. Speranţa de viaţă a romilor e cu 10-15 ani mai mică decât a est-europenilor, se arată într-un material realizat de BBC.

UE şi Banca Mondială au lansat mai multe programe şi iniţiative menite să îmbunătăţească situaţia romilor. Ultimul episod al serialului „Romii” examinează câteva posibile scenarii de viitor – unele fericite, altele sumbre.

Realități

Între 5 şi 10% din romi ţin obiceiul căsătoriei timpurii. Cei din comunităţile tradiţionale, atrage atenţia Delia Grigore, etnolog. E vorba de o alianţă importantă social între două familii care decid să se încuscrească, de preeminenţa binelui colectiv – regulă în societăţile traditionale – şi, de fapt, de o logodnă prelungită, foarte asemănătoare cu o adopţie a micii, tinerei nore, numită terni bori.

Presupusele rate înalte ale infracţionalităţii în rândul romilor se leagă de fapte cu gravitate relativ mică. Cei mai mulţi dintre politiştii intervievaţi au remarcat o proporţie covârşitoare de furturi de mâncare. Poliţia a încetat să mai facă publice statistici infracţionale în care se foloseşte criteriul etnic, în urma adoptării legii de combatere a discriminării. Comisarul şef Ştefan Câmpean, din Inspectoratul General al Poliţiei, declară că rata criminalităţii rome nu avea şi nu are nimic special – în pofida percepţiei generale cu totul opuse.

Speranţa de viaţă a romilor e cu 10-15 ani mai mică decât a concetăţenilor lor est-europeni, sărăcia – de 10 ori mai mare decât a populaţiilor majoritare din regiune.

Soluții

Un apel la depăşirea prejudecăţilor şi combaterea sărăciei romilor a fost lansat de instituţii şi personalităţi internaţionale printre care Banca Mondială, Comisia Europeană, Consiliul Europei şi miliardarul George Soros. La începutul lui 2005, liderii a opt state din centrul şi sud-estul Europei, inclusiv România, s-au angajat să pună în aplicare un nou plan de acţiune: deceniul includerii romilor.

Experţii în problemele romilor sunt de părere că reprezentanţii acestei comunităţi au progresat mult în crearea unor instituţii cu rol de parteneri în relaţia cu instituţiile internaţionale şi guvernele, astfel încât asemenea iniţiative să fie puse în practică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *