Shadow

Făgăraşul va fi unul „cosmopolit” în această vară: Saşii şi romii deschid cinema de vară

Făgăraşul va fi unul „cosmopolit” în această vară. Cetatea care n-a niciodată cucerită, aflată acum în plină restaurare, rămâne primul obiectiv turistic al zonei, dar se dezvoltă şi alte atracţii inedite. Astfel, după sinagoga evreilor care a fost restaurată şi inclusă în circuitul „laic” de evenimente ale urbei, acum şi alte minitorităţi etnice se implică în viaţa culturală. Astfel, Forumul German şi Partida Romilor au anunţat că deschid în această vară un cinema de vară, în centrul oraşului.
Prima ediţie a Festivalului Seri Interetnice de Filme, 10-11 şi 17-18 iulie, va avea loc în aer liber în faţa Casei de Cultură şi are pe afiş filme noi şi întâlniri între public şi actori.
Prima seară a festivalului, sâmbătă, 10 iulie, are în program 2 proiecţii, de la ora 20:00: scurtmetrajul Bilet de Iertare (RO 2020) şi  lungmetrajul Gipsy Queen (România, 2019), un film despre despre o femeie care este determinată cu orice preţ să ofere copiilor ei un alt viitor. Directoarea şi actriţa Alina Şerban va fi prezentă şi ea la vizionarea filmelor, cu o introducere şi o rundă de de Q&A. Aceasta a fost premiată ca „Cea mai bună actriţă” în cadrul Premiilor Academiei Germane de Film şi pentru „Cel mai bun rol feminin” la cea de-a 23-a ediţie a Tallin Black Nights Film Festival din Estonia.
În cea de-a doua vizionare, duminică, 11 iulie, de la 20:30, urmărim filmul Profu` (România, 2019), de Iura Luncaşu şi Letiţia Roşculeţ. Filmul documentar spune povestea lui Dorin Ioniţă, un profesor de matematică din Bistriţa care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditaţii în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci şi chiar o tablă. Filmul a fost premiat ca cel mai bun documentar din Centrul şi Estul Europei la Festivalul de la Jihlava (Cehia) – 2019. A fost premiat şi ca cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival din Sibiu –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *