Shadow

O ţigancă şi-a amanetat zestrea de “cocoşei” de aur pur la un amanet din Păcurari şi nu a mai scos-o. O avere de zeci de mii de euro se vinde la tejghea

Magazinul a scos la vânzare 27 de monede de 24 de carate fiecare, care au fost amanetate de către o membră a comunităţii rome dar care nu le-a mai ridicat. Fiind transmis prin moştenire de la străbuni, dar şi ca dar de nuntă la măritiş, în familiile bogate, faptul este cel puţin neobişnuit: cel mai probabil familia respectivă se află într-o mare încurcătură financiară. Fotografii cu frumoasele bijuterii din aur pur, de la amanetul din Păcurari, le puteţi vedea în cuprinsul acestui articol.

Istoria “cocoşeilor”: de la împărat la comunişti

Toţi am auzit de celebrii “cocoşei” de aur, emişi în urmă cu mai mult de o sută de ani de împăratul Austriei, Franz Ferdinand. Monedele au fost bătute în aur de către împăratul Austriei în anul 1914, iar ţiganii care mergeau acolo pentru a vinde cazane de fabricat ţuică, ibrice de cafea, candelabre sau tingiri de cupru adunau cu acestea mici averi. Aceştia se întorceau în ţările româneşti cu autul, iar cei mai mulţi îngropau monedele robuste din aur pur, apoi se duceau după altele.

mediat după Revoluţie, autorităţile au decis să le restituie aurul ţiganilor păgubiţi. Numai în comunitatea româ din Grajduri, judeţul Iaşi, au fost distribuite peste 130 de kilograme de aur urmaşilor ţiganilor. Monedele au fost găurite şi asamblate în salbe, date moştenire, sau ca zestre de nuntă. Aşa că este cel puţin neobişnuit ca o familie de ţigani să îşi amaneteze valoroasele salbe cu monede din aur, dar mai ales să le şi piardă în amanet.

O valoare de circa 125.000 de lei

Aşa se face că în amanetul din Păcurari se află la vânzare 27 de monede de 24 de karate fiecare. Fiecare monedă are o greutate etalon de 13,94 grame, iar doritorii pot achiziţiona una sau mai multe, fiecare la un preţ de 4.600 de lei. Adică un preţ de circa 330 lei per gram de aur pur. Aceasta înseamnă că tot aurul amanetat de femeia româ valorează aproape 25.000 de euro (124.000 lei). Preţul per gram, 330 lei, este unul relativ mare, în condiţiile în care amaneturile consultate de către jurnaliştii Ziarul de Iaşi oferă împrumuturi per gramul de aur de 24 de karate sume între 260 şi 280 de lei. Valoarea istorică a acestor monede este şi aceasta una destul de mare, însă acest aspect pare să nu fi fost luat în calcul de reprezentanţii amanetului, mult mai interesaţi de aspectul comercial al chestiunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *