Shadow

Ce s-ar întâmpla dacă toți romii și-ar vota propriul partid. Calculul lui Kelemen Hunor și punctul său slab

Congresul Partidei Romilor Pro Europa de duminică a avut loc în prezența a 4.000 de delegați, la care s-au adăugat și invitați de marcă: liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu, respectiv Nicolae Ciucă, precum și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta din urmă a afirmat că, dacă toți romii ar fi convinși să-și voteze propriul partid, oligopolul politic al social-democraților și liberalilor ar suferi o lovitură puternic. Însă datele statistice sugerează că și UDMR ar avea de suferit în această eventualitate.

Visul lui Kelemen Hunor: 20% din Parlament pentru minorități

Nu vom polemiza pe cifre, pe cifre şi date oficiale şi cifre şi date mai puţin oficiale. Eu cred că sunteţi mult peste numărul maghiarilor din România, sunteţi pe primul loc, dar trebuie să vreţi voi şi trebuie să arătaţi voi că sunteţi o forţă puternică. Trebuie să vă organizaţi şi, dacă veţi organiza comunităţile voastre, Partida Romilor veţi fi mai eficienţi (…) Vă daţi seama, 10% Partida Romilor în Parlamentul României, 7% noi, cu redistribuire, bineînţeles. Asta înseamnă 17%. Grupul minorităţilor, încă vreo 6%. Hai să vă văd PSD şi PNL, cum veţi guverna, cu cine veţi guverna!, le-a spus Kelemen Hunor reprezentanților romilor.

În momentul de față, Partida Romilor este reprezentată în Parlament de către un singur deputat întrucât nu a obținut decât 0,25% din voturile pentru Camera Deputaților, cu mult sub procentul de 3,4%, dat ca pondere a populației rome în urma recensământului din anul 2022. Astfel, nici măcar romii care își asumă deschis identitatea etnică nu-și votează partidul care îi reprezintă.

Însă declarația președintelui UDMR nu avea ca punct de referință datele oficiale ale recensământului, ci unele evaluări ale sociologilor care au vorbit de chiar de un număr al romilor de aproape 2.000.000, considerabil mai mulți decât cei 569.000 înregistrați oficial. Speculațiile nu sunt chiar hazardate în condițiile în care 2.484.000 de cetățeni români nu și-au declarat etnia în cadrul recenzării.

Kelemen Hunor crede că un partid susținut de către toți romii din România ar putea aduce schimbări majore pe scena politică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *