Shadow

Partida Romilor cere Uniunii Europene să ia măsuri în țările unde nu se respectă drepturile romilor

Reprezentanții Partidei Romilor Pro-Europa – vicepreședintele Gruia Bumbu, președinta Organizației de femei Daniela Măgureanu și vicepreședintele Organizației de tineret Cătălin Ganea – s-au întâlnit zilele trecute cu reprezentanții Uniunii Internaționale a Romilor (IRU), pentru a discuta modul în care sunt respectate drepturile romilor în Europa. Întâlnirea a avut loc la Riga, în Lituania, și a fost mediată de către președintele IRU, Normunds Rudevics.

Principalele teme au vizat evenimentele din Grecia, unde un tânăr rom a fost ucis de către polițiști eleni, incident care a degenerat în mai multe proteste, undele din ele fiind foarte violente. “Aceste incidente reprezintă semne de o gravitate extremă de discriminare și de nerespectare a drepturilor omului. Am stabilit împreună cu liderii romilor din celelalte țări ale Europei să înaintăm oficialităților UE o scrisoare deschisă, în care solicităm să se ia urgent măsuri concrete în țările unde drepturile romilor nu sunt respectate. Condamnăm aceste acte de rasism și sperăm ca ele să nu se mai repete”, a declarat Gruia Bumbu, vicepreședintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa.

Un alt subiect important care a fost dezbătut la întâlnirea romilor a fost situația femeii în comunitățile de romi. “Am stabilit măsuri concrete de demarare a unor campanii de încurajare și implicare a femeilor rome în campanii informative cu privire la combaterea violenței domestice, a abandonului școlar și maternal. Am stabilit campanii de conștientizare a clasei politice din toate țările UE cu privire la dezinteresul manifestat față de sărăcia și condițiile de viață ale romilor, lipsa locuințelor și a actelor de identitate”, a declarat Daniela Măgureanu, președinta Organizației de femei a APRPE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *