Shadow

Numele sociologului de etnie romă Nicolae Gheorghe a fost atribuit piaţetei de la intersecţia străzilor Paul Orleanu şi Sfinţii Apostoli

Consiliului General al Capitalei a hotărât atribuirea denumirii Piaţa Nicolae Gheorghe spaţiului public din Sectorul 4 situat la intersecţia Străzii Paul Orleanu cu Strada Sfinţii Apostoli.

Sociologul de etnie romă Nicolae Gheorghe, născut pe 12 noiembrie 1946 la Roşiorii de Vede şi decedat în 8 august 2013, este considerat „de activişti, sociologi şi o parte din elita politică naţională şi europeană părintele activismului civic rom din România şi reformatorul mişcării internaţionale a romilor”, se subliniază în documentul citat.

Acesta a fost vicepreşedintele Uniunii Internaţionale a Romilor în 1991 şi a primit în 1992 din partea statului francez „Premiul pentru drepturile omului”. Banii obţinuţi i-a utilizat pentru a implementa proiecte în comunităţile de romi care erau afectate de conflicte interetnice. În 1993 a primit Premiul Bruno Kreisky, la Viena. A fondat Asociaţia Romani CRISS, iar între anii 1999 şi 2006 a fost senior adviser al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) în Europa pentru Punctul de Contact pentru Romi şi Sinti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *