Shadow

Gelu Duminică, revoltat de discriminarea din învățământ: „Știu ce înseamnă foamea în stare pură, să îți iei pumni în gură”

Sociologul și activistul Gelu Duminică a fost invitat, marți, 27 februarie, la prima dezbatere din seria de evenimente „Agenda România 4.0”, inițiativă ce aparține patformei Digitalio și Asociației Studenților în Științe Politice din cadrul Universității din București.

Principalele subiecte abordate au fost principiile care ar trebui să guverneze domeniul educației din România, cum pot fi întâmpinate provocările viitorului, ce tipuri de educație trebuie să introduse în curriculum, care sunt pilonii și direcțiile de finanțare a educației, pentru creșterea productivității sistemului educațional din România sau cum se poate asigura accesul neîngrădit la educație.

Gelu Duminică: „E ușor să vorbim despre dezavantajați în lipsa lor”

În fața unui public format din peste 100 de studenți, Gelu Duminică a întrebat, inițial, câți oameni din sală provin din medii dezavantajate. Doar o singură persoană a ridicat mâna.

Prima supărare a sociologului a părut, așadar, să fi fost faptul că nu a avut ocazia de a sta de vorbă, direct cu „victimele”, cu persoane ce fac parte din categoriile defavorizate.

Ce am făcut noi pentru ca aici să avem tineri cu care să dezbatem să cunoaștem?

Nu e așa că e ușor să vorbim despre dezavantajați în lipsa lor? Nu e așa că ne conferă așa un statut de putere și de „mamă, ce buni suntem că noi vrem să includem pe toată lumea?” Pe dracu! Înainte de a cere celorlalți să se schimbe, nu vreți să ne schimbăm noi? Câte programe pentru tinerii proveniți din zone dezavantajate a făcut Asociația Studenților din Științe Politice, Universitatea din București? Pentru că la nivelul Universității din București este doar un singur program care se numește SEED, care ia elevi din clasa a VI-a, din zone dezavantajate și, pe banii universității, sunt susținuți până la final. Știți cât de greu e să găsim voluntari din cadrul Universității să vină să lucreze cu puștii ăia? Foarte greu!, a afirmat sociologul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *