Eevaluare la zi a situaţiei din comunităţilor de romi ar arăta că în ultimii ani nu s-au găsit soluţii realiste pentru a spori accesul romilor la servicii sociale, de sănătate, nemaivorbind de oportunităţi de angajare legală în câmpul muncii. Este opinia împărtăşită de mai mulţi fruntaşi ai organizaţiilor obşteşti care promovează drepturile acestei etnii.
Ei spun că problemele romilor se agravează pornind la faptul că nu se cunoaşte nici măcar numărul lor real. Autorităţile operează cu cifra de 11 mii, iar ONG-urile cu date care arată că pe teritoriul Moldovei locuiesc peste 100 de mii de romi.
Această lipsă de exactitate, spune Anatolie Căinăreanu, vicepreşedinte al asociaţiei „Elita Romani” arată că cei mai mulţi romi încă nu au acte ce le-ar atesta identitatea şi din acest motiv ei rămân frecvent în afara serviciilor de ajutor: „Mulţi romi nu sunt documentaţi. Sunt probleme mari că, unde se duce, dacă a spus că este rom, socotiţi că el nu este angajat. Ce fac ei, ei pleacă în Ucraina, Rusia, în ţările europene. Te duci prin raioane, stă o bătrânică cu 5-6 copii şi ea nu are nici un document pe ei. Şi ea în gura mare strigă la organele publice locale că ar trebui să îi perfecteze ajutor social, acolo tot corect se exprimă şi îi spune să aducă documente.”
„Totul este numai pe hârtie, la aşa nivel. Nu s-a schimbat şi nici n-o să se mai schimbe nicicând. La învăţătură, ce fel de învăţătură dacă laşi un copil acasă fără de supraveghere. Cu regret, avem aceea ce avem, că toţi pleacă, adică migrează. Şi e bine când s-a aranjat la un lucru pe un an de zile şi poate să dea copilul la şcoală, dar dacă umblă din oraş în oraş, nu este posibil.”
Membrii comunităţilor de romi salută totuşi instituirea proiectului mediatorilor comunitari. Pentru că mediatorii sunt de etnie romă şi cunosc tradiţiile şi obiceiurile specifice ale romilor, în satele în care a apărut un asemenea serviciu, are cine să-i reprezinte pe romi în faţa autorităţilor locale. Chiar dacă şi-a demonstrat utilitatea şi eficienţa, serviciul mediatorilor a dispărut din unele localităţi, iar în altele nici nu a ajuns să fie pus în practică, motivul fiind lipsa fondurilor pentru a-i plăti pe mediatori.