Shadow

Partida Romilor Pro-Europa şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher organizează un concert cu lucrări muzicale semnate de Joseph Strauss, Antonio Vivaldi şi Grigoraş Dinicu

Cu ocazia „Zilei Internaţionale a Romilor”, pentru iubitorii muzicii clasice, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa organizează în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher un concert cu lucrări muzicale semnate de Joseph Strauss, Antonio Vivaldi şi Grigoraş Dinicu. Vor concerta artişti romi, membri ai Ansamblului de coarde „Romano Kher”. Evenimentul va avea loc la Teatrul Elisabeta, pe 8 aprilie 2024, la ora 18.30.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor , „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor.

„Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită în fiecare an pe 8 aprilie în toate ţările unde trăiesc romi. Începând din 2006, se sărbătoreşte oficial şi în România, datorită unui proiect de lege iniţiat de mine, ca reprezentant al romilor în Parlament. 8 Aprilie este un moment important pentru a reflecta asupra contribuţiilor culturale, istorice şi sociale ale romilor şi pentru a atrage atenţia asupra luptelor cu care se confruntă această comunitate marginalizată. Este o ocazie de a promova diversitatea şi incluziunea socială, de a sensibiliza opinia publică cu privire la discriminarea şi stereotipurile cu care se confruntă romii şi de a pleda pentru drepturile lor fundamentale”, a declarat Nicolae Păun, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *