Shadow

Sărăcia ucide educația. Copiii de etnie romă, excluși din școală și societate

Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78%, față de 95%  – ponderea copiilor români. Decalajul se mărește și mai mult când vine vorba despre studiile liceale, care sunt urmate de mai puțin de un sfert dintre copiii de etnie romă. Este vorba despre un procent de doar 22%, comparativ cu 80% – ponderea elevilor români. Acesta este contextull în care Salvați Copiii România a accelerat programul de incluziune educațională și reducere a decalajelor pentru copiii vulnerabili. 

Darian face parte dintr-o familie de romi numeroasă, compusă din 10 membri: părinții și cei opt copii. Familia locuiește la periferia comunei în colonia de romi a satului. Tatăl lucrează zilier pentru a-și întreține familia, singurele venituri constante fiind ajutorul social, alocațiile de stat ale copiilor și banii pe care părintele îi primește pentru munca cu ziua prin sat. Locuința lor este o casă degradată, fără apă curentă, compusă din două camere și o bucătărie improvizată.  Darian este elev în clasa a III-a și este beneficiar în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, un program complex de integrare socio-educațională a copiilor romi, implementat de Organizația Salvați Copiii, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome și primăria Bahna. În cadrul acestui proiect, Darius frecventează programul „Școala după școală”, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Copilul și-a îmbunătățit situația școlară și a recuperat mult și pe plan socio-emoțional. 

Sărăcia șii discriminarea ucid educația timpurie

Principalele cauze pentru care tinerii romi nu-și continuă studiile liceale sunt rata mare de sărăcie și excluziune socială, ponderea scăzută a ocupării formale, condițiile de locuire precară, discriminarea dar și rasismul instituțional. Prin urmare. obiectivul proiectului „Salvați Copiii România” vizează dezvoltarea unui sistem integrat de servicii accesibile și de calitate care să asigure creșterea incluziunii romilor. Proiectul se desfășoară în patru localități din județele Neamț, Suceava, Timiș și Dolj. Aceste servicii integrate acoperă domeniul medical, domeniul social și cel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *