Shadow

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova: „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare, în limba romani și română

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare. Premiera va avea loc în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova pe 17 mai 2024 la ora 18:00, la Hotel Ramada Plaza. Spectacolul este o coproducție Giuvlipen și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și se va juca în limba romani și limba română.

Caliban și Vrăjitoarea” este o rescriere a „Furtunii” lui Shakespeare, titlu inspirat de cartea Silviei Federici cu același nume și de textele și discursurile revoluționare ale lui Frantz Fanon, Angela Davis, Malcom X, Ghassan Kanafani. Cu ocazia premierei, va fi lansat si volumul de teatru bilingv cu același nume care va include atât piesa Mihaelei Drăgan cât și „Furtuna” lui William Shakespeare, acestea fiind publicate în limba română și în limba romani.

Publicarea piesei de teatru  Furtuna/ O Baro Briśind în traducerea Noricăi Costache este un eveniment editorial cu o însemnătate majoră pentru istoria literaturii in general, dar și pentru romii din întreaga lume. Cum prima traducere în limba română a unui text shakespearian a fost piesa „Iuliu Caesar”, efectuată de căpitanul S. Stoica, la 1844, avem, la 180 de ani după acest act, o primă traducere după o piesă a lui Shakespeare în limba romani – în spațiul românesc. Un eveniment major, la care vă invităm să participați vineri 17 mai, ora 17, 30, în preambulul premierei care va avea loc la Hotel Ramada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *