Shadow

Premieră absolută la Cluj. Festivalul Khetane 2024, Grand Opera Pata Rât, cu o operă compusă special. 4 artiști vor fi romi

Fundația AltArt lansează ediția a 2-a a Festivalului Khetane, în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, și pregătește o operă specială pentru acest eveniment, care este în curs de realizare și care va fi prezentată în 2024 în comunitatea de romi de la Pata Rât.

Titlul provizoriu al viitoarei opere este ”Waste Side Story”, făcând trimitere la rampa de gunoi a Clujului.

Managerul de proiect Szakáts István a declarat, joi, că este important ca Festivalul Khetane, dedicat muzicii și culturii romilor, să se încadreze într-un proces de construcție de relații egale emancipatoare.

”Grand Opera Pata Rât va fi o operă hibrid, în care conlucrează artiști consacrați ai Operei Naționale Cluj-Napoca și cetățeni clujeni care se întâmplă să locuiască în Pata Rât.

Opera la Pata Rât, o idee genială

”Activitățile culturale oferă copiilor posibilitatea de a învăța despre artă, teatru, despre operă, le oferă oportunități de a interacționa cu alți copii și adulți din oraș. În loc de a juca printre gunoaie, mai bine să participe la ateliere și la astfel de activități.
Opera este o idee genială, pentru că, de obicei, societatea nu se asociază cu romii și muzica și cultura lor, iar Grand Opera Pata Rât este o dovadă că elitele nu sunt atât de snoabe și se pot coborî la nivelul oamenilor din comunitate”, a spus Fechete.

Muzica operei, compusă de 2 compozitori germani

Managerul general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Florin Estefan, a precizat că proiectul Grand Opera Pata Rât prevede scrierea unei opere.

”Libretul se scrie, va fi nevoie de 3 soliști de la Opera Română Cluj-Napoca și de 4 din comunitatea romă de la Pata Rât. Cerința noastră a fost să fie o operă ascultabilă, cu muzică plină de emoție. Va fi o premieră absolută”, a spus Estefan.

Libretul operei va fi scris de Mara Căruțașu iar muzica va fi realizată de doi compozitori germani care vor veni în noiembrie la Cluj. Unul dintre ei compune muzică de film la Hollywood, iar celălalt compune muzică de jaz.

”Îmi doresc ca oamenii din Pata Rât să aibă o voce, voi face un atelier de scriere creativă cu cei din comunitate, dar și exerciții de ascultare active cu ei.

Va fi o ocazie de a vorbi cu oamenii de acolo, iar în urma discuțiilor va fi scris libretul. Sper ca prin textul care urmează să fie scris poveștilor lor să fie auzite, iar comunitatea marginalizată să fie adusă în centru pentru a fi văzută de oameni”, a menționat Căruțașu.

Regizorul viitoarei opere, Dan Vasile, a precizat și el că se urmărește unirea poveștilor locuitorilor din Pata Rât și speră ca în luna februarie a anului viitor să fie gata și libretul și muzica pentru a se începe repetițiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *