Shadow

Povestea Rowenei, fata care, dintr-o comunitate de romi argintari, a ajuns să lucreze pentru Google, în New York

„Suntem femei, dar dincolo de această etichetă suntem suflete care își doresc să creeze, să exploreze, să înfrunte viața în felul lor propriu”. Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, Rowena, povestește cum a reușit să-și ia viața în propriile mâini.

Rowena Marin locuiește în New York și lucrează la Google. Este co-fondatoarea unei companii, a unei comunități pentru femei și scriitoare. Înainte de a ajunge aici, Rowena a fost doar o fată dintr-o comunitate conservatoare de romi argintari din București, o fată al cărei rol în viață era predefinit, ca al majorității femeilor din comunitatea ei. Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, Rowena, povestește cum a reușit să-și ia viața în propriile mâini și să ajungă acolo unde fetele din comunitățile conservatoare nici nu îndrăznesc să viseze.

Am plecat din Baia Mare, Maramureș, unde m-am născut acum 34 de ani și unde am crescut până la 8 ani, înconjurată de cei din comunitatea mea de rromi argintari. Nu știu exact câți suntem. Probabil câteva sute, dar pe acea vreme eram foarte legați unul de altul, chiar dacă nu locuiam neapărat în același oraș. Lumea mea era comunitatea mea. Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare. Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere. Învățam de mici să gestionăm banii, pentru că, la bază, argintarii sunt comercianți, iar școala îi ajuta la număratul banilor. Dar odată ce argintarii din generația părinților mei aveau aceste noțiuni, educația nu mai avea niciun sens. Bunicii mei și generațiile anterioare se semnau cu degetul, deci nici gând de mers la școală.

În fața morții, i-a murit frica. Și a plecat.

La 25 de ani, viața Rowenei, care intrase deja pe aceeași traiectorie pe care o avusese și viața mama ei, s-a schimbat brusc, după moartea tragică a băiatului unui văr primar, un copil de 19 ani care avea visuri ca ale ei – să plece, să descopere lumea, pe el, și să-i ofere mamei lui un trai mai bun. În fața morții lui, a descoperit că doar frica este ceea ce o ține încă în locul acela. Frica de a nu se descoperi niciodată, frica de a nu reuși să devină ceea ce își dorea să devină, frica de a nu rămână singură.

Deși luase hotărârea să se despartă de băiatul cu care era și despre care aflase că o înșelase, ca să liniștească spiritele, le-a spus tuturor că vor lua doar o pauză. În aceeași săptămână a aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională. Cinci luni mai târziu, se muta în Spania. Le primise pe amândouă!

Mai întâi, și-a descoperit curajul

Își amintește că s-a mirat de cât de bine pregătită era față de colegii ei de la facultatea cu campus din Spania. Descoperise că e curajoasă. Și informată. Apoi a devenit voluntară pentru o asociație studențească ce organiza un Start-up Weekend în campus. În scurt timp, a devenit lider al organizatorilor. Descoperise că, fericită fiind, putea aduce bucurie și motivație și altora. Pentru că masteratul pe care îl urma presupunea să studieze în mai multe locuri din lume, în iarna aceea plecase în Asia. Mai întâi, Mumbai, India. O vizită într-un bazar indian a ajutat-o să-și redescopere abilitățile de negociator pe care le învățase acasă, în comunitatea de romi argintari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *