Shadow

Sclipiri de speranță pentru romii din România chiar dacă drumul este lung

Situația romilor din România progresează, cu pași mici, adeseori mulțumită proiectelor desfășurate de ONG-uri și o de elită romă care apare, dar pentru a rupe cercul vicios al sărăciei este necesar un angajament politic puternic pe termen lung, potrivit specialiștilor, relatează AFP.

România, una dintre cele două țări cele mai sărace ale Uniunii Europene, numără 620.000 de romi, potrivit recensământului, și mai mult de două milioane, potrivit ONG-urilor, unii fiind asimilați, alții temându-se să se declare de frica discriminării.

„Aproape 500 de ani de sclavagie au avut o influență enormă asupra egalității de șanse”, romii fiind eliberați abia în 1856, a subliniat de mai multe ori Magda Matache, una dintre figurile acestei „elite” angajate.

Fosta directoare a Romani Criss, principala organizație de apărare a drepturilor romilor, a obținut o bursă de studii postdoctorale la universitatea americană Harvard.

„Nu te comporta ca un țigan” (termen peiorativ în română), „dacă nu ești cuminte, te dau la țigani”, sunt încă expresii curente, se plânge Alina Șerban, actriță romă care termină un master la Royal Academy of Dramatic Arts din Londra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *