Shadow

Cum au devenit gabori ţiganii din Ardeal? Obiceiul medieval prin care romii au luat numele celui mai important principe al Transilvaniei

Cuvântul gabor este, în Ardeal, sinonim cu rom, ţigan. Povestea acestui termen ne duce în Evul Mediu în perioada în care Transilvania era condusă de Gabor Bethlen, principele  reformator care a modernizat ţara. Printre măsurile luate de acesta a fost şi acordarea de drepturi romilor, care în semn de recunoştinţă i-au luat numele.

În Dicţionarul de argou al Limbii Române cuvântul gabor are mai multe sensuri printre care şi cel de „ţigan ungur”. În Transilvania, termenul este folosit pentru a denumi generic romii. „Există o legendă în tradiţia comunităţii care spune că romii au fost eliberaţi de principele Gabor (Gabriel în română-nr) Bethlen. Romii aveau în acea vreme un statut social inferior, nu erau sclavi, dar avea un statut inferior. Erau undeva la limita societăţii. El i-a eliberat şi le-a oferit şansa de a se dezvolta şi de a se integra în societatea epocii. În semn de recunoştinţă aceştia au preluat numele de gabori de la prenumele principelui”, a explicat, pentru „Adevărul”, istoricul clujean Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei. Gabriel Bethlen (în maghiară Gábor Bethlen) a fost principe al Transilvaniei între 1613-1629.  

„Gabriel Bathory  este considerat, în mod just, ca fiind cel mai important principe din istoria Transilvaniei. Putem spune că a schimbat faţa principatului, l-a introdus în lumea modernă, prin măsurile reformatoare avansate, chiar pentru epoca acea, pe care le-a adoptat. Era un principe reformat- calvin, iar  multe dintre măsurile sale au fost în spiritului reformei religioase”, a spus Sălăgean. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *