În vremea în care naționalismul acaparează tot mai mult instrumentele patriotismului și îl transformă în extremism, există oameni care încearcă să schimbe mentalități, care ajută comunități și fac România vizibilă.
I-am întrebat pe patru dintre ei (un jurnalist supus amenințărilor, un preot minoritar, un lector universitar activist pentru drepturile rromilor și un primar „străin”) ce este iubirea de patrie, dar și cum văd efectele naționalismului în societatea românească. Iată ce am aflat:
- Patriotismul înseamnă respect pentru fiecare ființă umană, pentru moștenirea patrimonială, pentru natura acestei țări;
- Frică și ură sunt sentimente mai ușor de stârnit decât curaj și iubire;
- Educația și informarea e o soluție și pentru combaterea ultranaționalismului;
- Patriotism înseamnă să cunoști și să respecți istoria și limba țării tale;
- Naționalismul e cauza conflictelor;
- Multiculturalismul este o valoare a patriotismului;
- A-ți iubi și respecta propria identitate etnică înseamnă a intra în dialog cu celelalte;
Emilia Șercan, jurnalist
Emilia Șercan este jurnalista care, în ultimii ani, a arătat societății românești cât de extins este furtul intelectual. A studiat în detaliu zeci de lucrări de doctorat și a explicat mecanismele plagiatului.
Pe lista plagiatorilor României, deveniți „doctori” peste noapte, fără a merita în vreun fel acest calificativ, se găsesc procurori, miniștri și prim-miniștri, lideri ai marilor partide, ai administrație, ai armatei. Nimic nu pare să le stea în cale într-o țară în care, la un moment dat, furtul a fost descris drept „sport național”.
Jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată, iar în 2022, la peste 30 de ani de la căderea comunismului, a fost supusă unei acțiuni de kompromat.
Europa Liberă: Ce înseamnă pentru tine patriotism?
Emilia Șercan: Să îți iubești țara și să vrei să faci ceva ca lucrurile să se schimbe, să miști lucrurile într-o direcție care să dea speranță de mai multă normalitate, de mai multă rigoare, de mai multă așezare în modul în care funcționează instituțiile statului și societatea în ansamblul.