Shadow

Romii de lângă noi. Cum îi cunoaștem mai bine și îi acceptăm

Romii continuă să sufere din cauza discriminării și prejudecăților manifestate, răspândite și perpetuate în societatea moldovenească. Legislația națională protejează grupurile etnice, inclusiv pe romi, de crime motivate de prejudecată, iar reprezentanții acestora apelează tot mai des la poliție și instanța de judecată pentru a-și face dreptate.

Pentru a schimba percepția negativă față de romi și a-i integra mai bine în societate, apărătorii drepturilor omului le recomandă autorităților să-i implice mai des în acțiuni și discuții culturale comune cu alte etnii, dar și cu reprezentanții națiunii titulare.

Manifestările de rasism față de romi, care sunt cele mai frecvente în societatea moldovenească, au la origine percepția, și stereotipurile că ei reprezintă o națiune inferioară, sunt străini pe acest teritoriu, sunt hoți, vicleni, inculți ș.a. La începutul anului curent, poliția a pornit o cauză penală pentru comiterea unui jaf față de o persoană de etnie romă, calificată ca instigare la discriminare pe criteriu etnic, după ce doi indivizi au lovit o persoană în transportul public și i-au furat bunuri în valoare de 13 mii de lei.

Bănuiții au fost reținuți, iar dosarul se află în instanța de judecată. Un alt caz a avut loc anul trecut, când un bărbat de etnie romă a depus o plângere la poliție pe motiv că a fost bătut de câțiva indivizi în propria locuință în timp ce întreținea relații sexuale cu partenerul său. Poliția a întocmit trei procese-verbale, calificând cazul ca infracțiune bazată pe ură rasială, motivată de prejudecată. Agresorii au fost amendați cu câte 900 de lei în baza Codului Contravențional. Potrivit informației oferite de poliție, anul trecut au fost înregistrate opt cazuri de crimă în bază de prejudecată, iar anul curent încă șapte.

Segregare în centrele de refugiați

În anul 2022, după invazia militară a Rusiei în Ucraina, reprezentanții unor ONG-uri, dar și avocați au semnalat în câteva rânduri despre încălcarea drepturilor romilor ucraineni care s-au refugiat în țara noastră. Olga Bîtcă, coordonatoare de proiecte la Platforma Femeilor Rome „Romni”, ne-a povestit despre o mamă de etnie romă și copiii ei, care s-au confruntat cu atitudini discriminatorii în momentul când încercau să primească adăpost într-un centru pentru refugiați. După câteva tentative nereușite, ea a fost nevoită să solicite ajutorul reprezentanților societății civile. Ei au implicat autoritățile, iar într-un final problema a fost soluționată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *