Deşi reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, romii sunt pe mai departe discriminaţi – mai ales în şcoli şi la locul de muncă. Totuşi, unii găsesc o cale să scape de sărăcie şi marginalizare.
vea doar 16 ani când părinţii i-au aranjat căsătoria. Familia sa trebuie să se descurce cu doar de 250 de euro pe lună. Şi totuşi, Atanas Stoianov a reuşit să pornească pe alt drum în viaţă: “Am fost singurul băiat rom din comunitatea mea, care a studiat vreodată la o universitate”. Stoianov are acum 30 de ani şi provine dintr-un sat din nordul Bulgariei, unde a trăit în mijlocul unei comunităţi de romi fierari – în jur de 10.000 la număr. Străbunicul său a fost fierar, stră-străbunicul şi aşa mai departe. Şi tatăl său a învăţat acelaşi meşteşug. Dar după ce a luat sfârşit perioada comunistă din Bulgaria, această meserie n-a mai avut căutare. Tatăl lui Atanas Stoianov a devenit mecanic şi şofer de tractoare. Niciul din familia lui n-a urmat vreodată cursurile unei şcoli superioare.
“În comunitatea din care provin e normal ca la vârsta de 14,15,16 ani să închei o căsătorie aranjată. E unul din motivele pentru care tinerii romi nu reuşesc nici să termine clasa a opta”, explică Stoianov, adăugând: “Când am terminat şcoala primară, nimeni nu se aştepta să merg mai departe, deşi avem un liceu în sat, ceea ce e mai degrabă ceva neobişnuit.”
Atanas StoianovAtanas Stoianov
Atanas StoianovImagine: DW/Lea Albrecht
Nevoia accesului la educaţie şi pe piaţa muncii
Romii sunt cea mai mare minoritate de pe continent. În cele mai multe ţări, aceştia sunt discriminaţi şi trăiesc în sărăcie. 80 la sută dintre romi sunt ameninţaţi de sărăcie. Mulţi sunt marginalizaţi în societăţile în care trăiesc, locuiesc în ghetouri şi merg la şcoli segregate etnic. În Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, potrivit Comisiei UE, 60 la sută dintre copiii romi învaţă la şcoli speciale, cu materiale didactice mai slabe şi fără a avea contact cu alţi copiii de la şcolile normale.
Şi totuşi, Atanas Stoianov a reuşit să pornească pe un alt drum, deşi s-a căsătorit foarte devreme şi deşi părinţii s-au opus ca el să studieze, nefiind capabili să-l susţină financiar: “Nu-mi puteam imagina să devin şi eu tractorist. Nu că n-aş fi în stare, dar m-am gândit că pot şi eu ceea fac alţii de vârsta mea: să studiez, să găsesc un job în adminsitraţie.” În prezent lucrează la Bruxelles, în cadrul unui ONG pentru incluziunea romilor. Tocmai a luat parte la o conferinţă a Comisiei Europene – “Platforma Europeană a Romilor” – menită să contribuie la o mai bună integrare a romilor în societate prin acesul la educaţie şi pe piaţa muncii.
Guvernul de la Sofia respinge acuzaţiile privind discriminarea romilor
Zorniţa Roussinova, viceminstra Muncii din Bulgaria susţine, în dialog la DW, că segregarea şcolară a copiilor romi nu constitue o problemă: “În unele sate mici mai există astfel de şcoli speciale din cauza populaţiei majoritare romă. Dar în prezent ne aflăm tocmai într-un proces de reformare a sistemului de educaţie. Am reuşit să înscriem în şcoli peste 17.000 de copii, pe care îi susţinem prin ajutoare financiare şi în unele cazuri şi cu mâncare, îmbrăcăminte şi cărţi şcolare”.