Festivalul Internţional „ROMAII POESIA” de la Sibiu, desfăşurat în perioada 16 .08.2024 eveniment unic în România, organizat de Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” a reuşit, în cea de-a doua ediţie, să fie o adevărată platformă de promovare a poeţilor romi din România şi din alte ţări, dar şi să deschidă o nouă poartă a dialogului intercultural, în plan naţional şi internaţional, prin consolidarea cunoaşterii obiceiurilor şi tradiţiilor, a respectului şi colaborării interumane, ca singure modalităţi de combatere eficientă a cazurilor în care romii sunt discriminaţi, oriunde în lume.
În perioada festivalului, publicul interesat a avut ocazia să descopere creaţiile lirice ale poeţilor din ţară şi din străinătate, să descopere – în Sibiu, Răşinari sau în locaţia din Pădurea Dumbrava – pitorescul ”gătitului la cort”, aşa cum a fost el moştenit de la înaintaşii comunităţii rome, dar şi să se bucure de arta meşteşugurilor tradiţionale cum sunt: fierăritul, lăcătuşeria, potcovăria, tinichigeria, cositoritul, rudăritul etc.
Cum lăutăria este una dintre cele mai cunoscute meserii tradiţionale rome, iniţiatorii au organizat şi un spectacol de poezie, muzică şi dans cu invitaţi din ţară şi de peste hotare, dar şi cu o paradă a modei cu piese specifice ţinutei romaii.
”Dumezeu fie lăudat şi glorificat pentru timpul minunat ce ni l-a dăruit la Festivalul Internaţional Romaii Poesia!”, avea să spună Luminiţa Cioabă, managerul acestui proiect, care a beneficiat de cofinanţări din partea Primăriei Sibiu, CJ Sibiu, Institutului Cultural Român, şi de susţinerea altor parteneri.
Nume precum Vasily Yankovich, Santino Spinelli, Bajram Haliti, Jessica Reidy, Nickita Danilov, Angelika Mashatovka, Fred Taikon, Mircea Dinescu etc. au dat greutate evenimentului.
Mircea Dinescu, printre invitaţii de marcă ai evenimentului
Literatura romaii a constituit un cadru motivaţional pentru câteva personalităţi publice, recunoscute pentru demersul lor menit a oferi o altă percepţie asupra romilor din lume. Ne referim la Mircea Dinescu -scriitor şi jurnalist, la poetul şi eseistul Santino Spinelli – compozitor, profesor la Universităţile din Bologna şi Chieti, dar şi la Fred Taikon – cel care a repoziţionat imaginea romilor în Suedia, sau la Daniela Boltres – trainer intercultural, activist lingvistic, scenarist al unui documentar despre Atlasul Marelui Rostock de la Universitatea din Rostock. Acestora li s-a adăugat Luminiţa Cioabă, scriitor şi poet recunoscut pe plan internaţional, coordonatorul unor interesante proiecte destinate emancipării romilor de pretutindeni.