Doi polițiști din raionul Glodeni ar fi bruscat și hărțuit-o pe Gita Preida și pe fiica ei, ambele de etnie romă. Locuința lor a fost supusă și perchezițiilor, calificate mai târziu drept bazate pe prejudecăți față de romi. Acesta este ultimul caz documentat de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, care arată cum sunt discriminați romii din Republica Moldova.
După doi ani de pauză de la încheierea ultimului plan de acțiuni, Guvernul a creat un program cu indicatori de performanță și propune să susțină populația de etnie romă. Deși sună optimist, apărătorii drepturilor omului, care monitorizează politicile publice, au arătat cu degetul unde mai trebuie de lucrat.
- Angajarea a peste 40 de mediatori comunitari în 63 de comunități dens populate de romi
Un mediator comunitar este o persoană de etnie romă care contribuie, prin mediere și sprijin, la asigurarea comunității rome cu servicii de asistență în toate domeniile necesare. Potrivit lui Duminică, în total, este nevoie de 82 de mediatori comunitari.
„În unele localități, avem nevoie de doi-trei mediatori comunitari. Programul național prevede crearea planurilor locale de acțiune. Avem un plan deja aprobat la Călărași și încă unul urmează să fie aprobat la Drochia. Ele au fost făcute de către comunitatea romă și încearcă să rezolve probleme în educație, accesul pe piața muncii, la asistența socială și altele.”