In Brădeni sunt cei mai mulți romi (34,13% din populație), În Alma sunt cei mai mulți etnici maghiari (20,9% din populație), iar în Merghindeal sunt cei mai mulți etnici germani (7,5% din populație). Acestea sunt datele parțiale transmise de Institutul Național de Statistică (INS), colectate în urma recensământului încheiat anul trecut
.
În cazul populației rome, localitățile Brădeni (34,13%), Hoghilag (32,3%), Iacobeni (30,7%) și Bruiu (29,8%) sunt cele în care s-au declarat cei mai mulți locuitori de etnie romă, din totalul populației rezidente.
Citește și:
Interesant este faptul că în municipiul Sibiu, la o populație de 134 de mii de persoane, doar 282 s-au declarat de etnie romă în urma recensământului. Asta reprezintă 0,2% din populație.
În cazul celorlalte două minorități, în municipiul Sibiu s-au declarat 1,10% s-au declarat de naționalitate maghiară (1,10% în întregul județ și 6,3% în municipiul Mediaș) și 0,7% de naționalitate germană.
Cei mai mulți etnici maghiari se află în localitățile Alma (20,9%), Blăjel (8,7%), Ocna Sibiului (6,6%) și în municipiul Mediaș (6,3%).
Cei mai puțini etnici maghiari, raportați la populație sunt în localități din Mărginimea Sibiului: Săliște (0,08%), Orlat (0,13%), Miercurea Sibiului (0,13%) și Gura Râului (0,14%).
În cazul minorității germane, cei mai mulți etnici s-au declarat, conform recensământului, în comunele Merghindeal (7,5%), Laslea (5,8%), Ațel (4,5%) și Cârța (4,5%).
La popul opus, cei mai puțini etnici germani, raportați la populația rezidentă sunt în Copșa Mică (0,08%), Ocna Sibiului (0,11%), Roșia (0,16%) și Micăsasa (0,17%).
Cioabă: Nu sunt date reale
Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă spune că datele de la recensământ nu sunt reale, deoarece recenzorii nu s-au deplasat în comunitățile de romi, pe de-o parte, iar pe de altă parte nici toți romii nu și-au declarat adevărata naționalitate.
”Nu sunt date reale, pentru că oamenii aceștia, recenzorii, nu s-au dus în comunitățile de rromi. Dacă vă spun că familia noastră a fost recenzată înainte de final cu o zi. Nu s-au dus deloc în comunitățile de rromi. Nu se poate să fie acest studiu de 3%. E foarte puțin. Pe zona Valea Hârtibaciului sunt sate întregi de rromi, Mediaș Dumbrăveni au mii de rromi. Acest recensământ a fost făcut așa, sporadic. Făcut din pix”, explica Cioabă la sfârșitul lunii ianuarie, atunci când s-au publicat datele la nivel județean.
În plus, spune el, o bună parte din populație e plecată peste hotare, iar cei rămași, cei în vârstă, le-a fost teamă să-și declare etnia pentru a nu fi trimiși în Transnistria.
”Alți foarte mulți rromi sunt plecați la lucru pe dincolo, sunt multe case încuiate, nu mai e nimeni. Am tras un semnal de alarmă încă din timpul recensământului, să meargă cu noi în comunități, dar nu am fost ascultat. Noi eram dispuși să-i însoțim, dar nu ne-au băgat în seamă.
Mai mult, la noi le e foarte teamă de recensământ oamenilor, mai ales populația în vârstă. Tinerii sunt plecați, iar bătrânii sunt acasă, iar lor le e foarte teamă să-și declare etnia. Așa a fost și când au fost transportați în Transnistria. Pe vremea lui Antonescu au făcut recensământ, iar apoi pe cei care s-au declarat țigani i-au băgat în vagoanele de vite. Mulți zic că sunt români, să nu fie folosite împotriva lor aceste date”, explică Cioabă.
Cioabă susține că în realitate ar fi peste 60 de mii de rromi în județ, iar procentul din populație ar fi în realitate de 15- 20 %.