La 166 de ani de la eliberarea robilor romi, această etnie nu este una foarte bine integrată în populaţia României. Romii fac parte din cele mai sărace comunităţi, cu mari probleme de educaţie, sănătate, integrare socială şi de aproape orice natură. Deoarece procentul celor care au studii superioare în rândul acestei etnii este, de departe, cel mai scăzut, este foarte dificil pentru autorităţi să găsească specialişti din rândul romilor care să vină în sprijinul comunităţii. Pe de altă parte, romii nu au încredere în reprezentanţii altor comunităţi, iar aceasta conduce la perpetuarea problemelor celor din această etnie.
Vineri, Instituţia Prefectului Braşov a organizat o întâlnire în care s-au discutat problemele cu terenurile pe care mulţi romi îşi au locuinţele şi cele legate de sănătate. „Dânşii, când au venit în comunităţile respective, au construit unde au avut loc, autorităţile locale ale acelor timpuri nu le-au interzis sau nu s-a pus problema să nu le permită construirea şi am ajuns acum, în anul 2020, în care trebuie să găsim o soluţie juridică pentru întabulare, ei să intre în legalitate cu aceste locuinţe”, a declarat subprefectul Braşovului, Adrian Folea.
Reprezentanţii romilor care au studii universitare şi şi-au propus să îşi dedice o parte din timp rezolvării problemelor comunităţii întâmpină mari dificultăţi atunci când au nevoie de sprijinul autorităţilor. „Din totalul celor cincizeci şi ceva de UAT-uri – câte sunt în judeţul Braşov – poate noi colaborăm bine cu vreo zece, douăsprezece. Restul nu vor să audă de romi, nu vor să audă de reprezentanţi ai romilor, nu vor să audă de Partida Romilor, nu vor să audă de nimic din ceea ce înseamnă romi pentru că ei nu recunosc că, în localitatea lor, trăiesc comunităţi de romi”, a declarat Ionuţ Androne (foto), reprezentant Partida Romilor.