Shadow

Povestea nespusă a romilor din România. Proiectul inedit al unei echipe de cercetători din Cluj

“În ciuda modei și a unei fascinației pentru marginali, romii din România nu dispun de o istorie a lor”, spun cercetătorii clujeni. O explicație pentru absența lor din istorie este dată de tradiția orală a comunităților de romi care nu a generat mărturii scrise ale existenței lor din trecut, iar documentele referitoare la romi, disponibile în arhive, sunt despre ei și niciodată de ei. Institutul de Istorie Orală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a demarat un proiect prin care propune realizarea unei istorii orale a populației rome din România.

Prin intermediul interviurilor de istorie orală, proiectul va oferi o voce comunităților de romi, va explora modalitățile prin care patrimoniul cultural (in)tangibil al acestora, respectiv muzica, meșteșugurile, alimentația, sărbătorile, educația, pot deveni instrumente de demitizare și creștere a stimei de sine a romilor în context național și european. Printre rezultatele acestui proiect se numără crearea unei arhive de istorie orală de aproximativ 600 de interviuri, a unui muzeu virtual al romilor din România, realizarea unor teze de doctorat, lucrări postdoctorale, articole și cărți de specialitate”, a declarat directorul de proiect, Lavinia Snejana Stan.

Scopul proiectului este de a recupera și (re)construi istoria unei comunități prin colectarea, conservarea și interpretarea mărturiilor orale ale romilor. Pentru a putea gestiona complexitatea a unei astfel de problematici, echipa româno-islandeză va avea o abordare interdisciplinară, care combină cercetarea de istorie orală cu antropologia, etnologia, sociologia, studiile media etc. Proiectul va încerca să răspundă unor întrebări cu privire la natura patrimoniului cultural al comunității de romi și să exploreze modalitățile în care acest patrimoniu cultural (in)tangibil, respectiv tradițiile (muzică, meșteșuguri, dans, alimentație) pot deveni instrumente pentru creșterea stimei de sine a comunității de romi.

Printre rezultatele planificate ale parteneriatului se numără realizarea unei arhive de istorie orală cu un număr de aproximativ 600 de interviuri realizate la nivelul întregii țări, un muzeu virtual al comunității rome din România și o serie de publicații de specialitate.

Specialiștii din echipa română a Institutului de Istorie Orală din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca contribuie prin expertiza în realizarea cercetărilor de istorie orală, iar echipa islandeza va avea o contribuție majoră în ceea ce privește intredisciplinaritatea abordării, cu specialiști în etnologie, antropologie, sociologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *