Shadow

Holocaustul din Moldova – o istorie tabu

În vara anului 1941 pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare şi ghetouri, iar în regiunea transnistreană – 189.

Romii au avut aceeași soartă

De pe urma crimelor regimului nazist au avut de suferit nu numai evreii, dar şi romii. Potrivit cercetătorilor, în Moldova au fost exterminaţi peste 50 000 de romi. Istoricul Sergiu Nazaria a scris o monografie despre Holocaustul de la noi. „Conform aşa numitei teorii rasiste, erau popoare care nu aveau dreptul la existenţă. Romii erau consideraţi ca un popor care se află la cel mai jos nivel al acestei piramide naziste. Conform acestei teorii, trebuiau ucise popoarele nu numai după principiu naţional, dar şi după cel social. În această componentă a paraziţilor erau incluşi şi romii. Ei erau consideraţi drept oameni care nu lucrează, care fură şi nu se adaptează la condiţiile societăţii contemporane. În această categorie nimereau, în special, romii nomazi”, spune istoricul.

În satul Ursari, raionul Călăraşi, am întâlnit-o pe Agapia Arapu, o bătrână de 89 de ani de etnie romă care a supravieţuit ca prin minune măcelului. Satul în care locuieşte era pe vremuri populat de romi. Majoritatea dintre ei erau fierari, iar alţii erau lăutari ce cântau la petreceri. „Ţin minte ca azi. Eram cinci copiii în familie. Tata era fierar bun, care făcea sape, cuţite şi alte unelte. Era duminică. Au venit şi ne-au luat cu căruţa de acasă şi ne-au dus la Chişinău. Ne-au promis ca ne dau pământuri şi case, dar ne-au ţinut în saraiuri de vite. Nu erau nici ferestre. Dormeam în paie. Era foame şi frig. Mulţi au murit. Îi duceau cu căruţa într-o groapă, le dădeau foc, dar trupurile nu ardeau. A venit preotul şi a spus: Sunt creştini, de aceea nu ard. Aşa au fost duse 40 de familii din sat. Puţini au venit înapoi. Am scăpat numai pentru că tata a plătit 30 de mii”, spune bătrâna. După război ea a lucrat ca femeie de serviciu în satul vecin şi a crescut 10 copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *