Shadow

Cu ce au venit romii în Piaţa Sfatului

Cultura romilor, una dintre cele mai numeroase etnii din ţara noastră, este tot mai greu de dus mai departe. Pe lângă costumele tradiţionale, romii au şi meserii pe care le-au moştenit timp de secole din tată în fiu, însă generaţiile actuale sunt tot mai puţin dispuse să continue munca strămoşillor şi părinţilor. O spun cei mai mulţi dintre cei prezenţi în Piaţa Sfatului din Braşov, unde, până duminică, puteţi vedea numeroase obiecte făurite de meşterii romi, de la ceaune sau cazane, până la obiecte de podoabă sau articole de îmbrăcăminte.
„Ceea ce avem e din cupru şi alamă, dar lucrăm şi cu argint. Lucrăm purificatoare, ibrice, tigăi, cazane pentru ţuică, tot felul de obiecte, chiar şi la comandă. Eu le fac pe toate, dar şi băiatul, acasă, lucrează. Facem asta si strămoşi, am păstrat meseria asta şi noi suntem un caz mai fericit, că băiatul are 20 de ani şi duce tradiţia mai departe”, spune un bărbat venit de la Brateiu, din judeţul Sibiu.
„Am venit cu produse tradiţionale din lemn, adică platouti, coveţele, boluri de frământat, platouri de servit, linguri de bucătărie, tocătoare, deci tot ce trebuie într-o bucătărie găsiţi aici, în Piaţa Sfatului. Le facem în familie, eu şi soţul, dar suntem ultima generaţie care mai lucrează”, spune o femeie venită de la Băbeni, judeţul Vâlcea.
„Am adus ceaune din aluminiu cuţiete, bricege, forme de prăjituri. Noi le facem, noi suntem producători. Un ceaun se face cam în două ore, dar tradiţia se cam pierde, copiii nu vor să mai înveţe nimic”, spune un bărbat din Tecuci, judeţul Galaţi.
Zeci de căsuţe cu obiecte care sunt realizate sau doar comercializate în mod traditional de romi şi care pot fi admirate şi chiar cumpărate se găsesc în aceste zile în Piaţa Sfatului din Braşov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *