Shadow

Povestea actrițelor care au înființat primul teatru rom din RomâniaCiteşte întreaga ştire: Povestea actrițelor care au înființat primul teatru rom din România

Libertatea a lansat o serie de portrete ale femeilor rome care și-au construit succesul pe temeritatea de a înfrunta prejudecățile, indiferent de costul personal pe care l-au plătit. Primul episod a fost despre viața și cariera Ioanidei Costache și Luminiței Cioabă. Astăzi, relatarea le include pe actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, cofondatoarele primului teatru rom din România, Giuvlipen. Istoria lor personală e una a rezistenței talentului, pasiunii, dar și a opțiunii de a nu întoarce privirea, lucru întotdeauna incomod și pentru ceilalți, dar și pentru cel care îl practică.
Născută în Reghin, Zita Moldovan a devenit cunoscută publicului român ca prezentatoarea emisiunii Și eu m-am născut în România, în care realiza interviuri și reportaje cu români de etnie romă — una dintre puținele emisiuni care prezintă romii dincolo de stereotipuri, inclusiv ca antrenori de sport sau preoți. 
Din fericire, elevii și ceilalți profesori m-au votat pe mine și am reușit să fiu eu prezentatoarea”, explică ea. Tatăl Zitei însă n-a mai vorbit cu colega sa de lucru, care îi făcuse asta fetei sale. Sfârșitul apei și al lumii Episodul cu un copil talentat, care este marginalizat doar pentru că este rom, nu este unul marginal. Scena apare, ca simbol, în filmul “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, al lui Cătălin Mitulescu. Pe timpul lui Nicolae Ceaușescu, la un liceu industrial, un elev rom se oferă să cânte o melodie la serbarea școlii. Profesorul de muzică, stânjenit și el de ce urmează să facă, îi spune că nu-l poate lăsa chiar pe el să cânte. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *